'Street art': Murals a gran escala
Què queda de la Barcelona de principis dels 2000, aquella ciutat que es va convertir en la capital mundial del muralisme? El pòsit d’aquells anys és divers, generós i traspassa les nostres fronteres, però corre el risc d’evaporar-se. Són molts els artistes urbans de primer nivell que tenen la seva base a la ciutat gràcies a la influència d’aquells anys. La majoria de la seva obra, no obstant això, ha marxat dels nostres carrers cap a festivals d’art d’altres capitals, on acaben pintant les grans façanes per les quals aquests creadors són reconeguts internacionalment.
“Tenim una escena riquíssima i ens sobra creativitat”, opina Aryz, un dels muralistes catalans més prestigiosos arreu del món, amb centenars de milers de seguidors a les xarxes socials. “El problema és que aquí pràcticament no hi ha recursos per donar suport al que fem”, conclou.
Avís per a navegants: no parlem de grafiti. La confusió entre aquest terme i l’'street art' és habitual i gairebé tothom els posa al mateix sac quan hi tenen poc a veure. Mentre el grafiti té un component intrínsecament il·legal i normalment es basa en lletres, el muralisme d’avui dia s’acostuma a fer amb permís i aposta per dibuixos, composicions i formes abstractes. De fet, molts d’aquests creadors reneguen de l’etiqueta d’artista urbà. Per ells, l’únic que tenen en comú és que pinten al carrer i poc més. “Estem definint un moviment només pel suport escollit on realitzem la nostra obra”, opina Kenor, reconegut muralista barceloní amb m