Plato'da Mola
Plato'da Mola
Plato'da Mola

En iyi Karadeniz rotaları

Trabzon'dan Rize'ye en iyi rotaları derledik. Yayla havası size iyi gelecek.

Reklâm

Ahşap dağ evleri, yemyeşil vadileri ve başı bulutlarda yaylalarıyla Karadeniz’in doğusu, Türkiye’nin en ekolojik tatil alternatiflerini sunuyor. Yola çıkmak için ihtiyacınız olan sıra dışı adresler bu rehberde. 

KALIN

Karadeniz coğrafyasını içine çekmek, yemeklerinden müziğine kadar bölgenin yaşam tarzına birkaç günlüğüne de olsa dahil olmak isteyenler için yemyeşil vadilerde ve yaylalarda gizli bungalovlar, dağ evleri ve asırlık ahşap konaklardan daha samimisi düşünülemez. “Odada niye televizyon yok?” diye sormayacaksanız önerilerimiz sizi tatmin edecek. 

TRABZON

Sürmene Memiş Ağa Konağı

Arkasını ormana, yüzünü denize vermiş ufak bir şatoyu andıran konak, Karadeniz sivil mimarisinin en güzel örneklerinden. Kapıları ve tavanlarındaki mükemmel ahşap işçiliğine şapka çıkardığımız konağa, yöresel lezzetlerle donatılan sofraları için uğramak gerek. Girişinde satılan dünyaca ünlü el yapımı Sürmene çakılarından da mutlaka bir tane edinin.

Trabzon-Rize Sahil Yolu, Sürmene. (0462) 746 37 37

RİZE

Ekodanitap Natural Life

Çamlıhemşin bölgesinde yayla turizmini ilk aşlatanlardan Mehmet Demirci’nin kampında, ahşap bungalovlarda veya ağaç evlerde konaklıyorsunuz. Fırtına Deresi’ni kuş bakışı gören panoramik teras restoranda, çiftlikten gelen organik ürünler servis ediliyor. İlçe merkezine sadece beş dakika uzaklıkta.

Aşağı Çamlıca Mahallesi, Çamlıhemşin. (0464) 651 77 87, www.ekodanitap.com

Goboca Dağ Evi

10 odalı ahşap bir dağ evinde tertemiz bir aile işletmesi. Zaman zaman yoga gruplarını da ağırlayan Goboca’da isteyenlere vejetaryen ve vegan menü de sunuluyor.

Fırtına Vadisi Meydan Köyü, Çamlıhemşin. (0464) 654 40 37, www.gobocadagevi.com

Moyy Mini Otel

Çamlıhemşin ilçe merkezinde ayakta kalmış tek ahşap bina, memleketine dönen moda tasarımcısı Özlem Erol tarafından yıkımdan kurtarılarak altı odalı bir butik otele dönüştürülmüş. Otelin girişindeki kafede yöreye özgü lezzetler pişiriliyor, özel ballar ve reçeller satışa sunuluyor.

Merkez Mahallesi İnönü Caddesi 35B, Çamlıhemşin. (0464) 651 74 97

Plato’da Mola

Çamlıhemşin’in Ortan köyünde bir konakta ve Pokut yaylasında aile yadigarı tarihi bir ahşap yayla evinde misafir ağırlayan Plato’da Mola’nın her iki mekânında da vadi manzaralı teraslarda, ‘bostandan sofraya’ anlayışıyla kurulan mükellef sofralar sizi bekliyor. El açması otlu börekler, kaymaklı fırın patates, baklavadan rol çalan cevizli çullama, kete, sütlü şehriye, yaban mersini ve böğürtlen reçelleri, doğadan gelen lezzetlerden birkaçı.

Pokut Yaylası, Çamlıhemşin. (0532) 777 93 96, www.platodamola.com

Sisi Pansiyon

Babası Savaş Güney’in 1970’lerde Çamlıhemşin ve Kaçkarlar’da kurduğu yaşam alanını devralan Evrim Güney, dere kıyısındaki sevimli bir kamp alanındaki bungalovlarda konuklarını ağırlıyor. Kendi sütünü, peynirini, ekmeğini üretiyor; kuzinede bütün balkabağında iç pilav pişiriyor; kızılağaç gövdelerinde yetiştirdiği şitaki ve istiridye mantarlarıyla ezmeler, omletler, pizzalar yapıyor; kısacası topraktan ve ormandan gelen her şeyi en yaratıcı şekillerde değerlendiriyor. Gerisini ise yerinde tecrübe etmek gerekiyor.

Şenyuva Köyü Dere Mahallesi 51, Çamlıhemşin. (0537) 243 38 07, www.sisipansiyon.com

ARTVİN

Bumbulay Pansiyon

Maçahel bölgesinde yeşilliklere gömülü bir aile pansiyonu. Beş ahşap evi ve sırıklar üzerinde yükseltilmiş ‘serender’ tarzı yedi odası var. Mutfakta Gürcü yemekleri ve kendi ürünleriyle hazırladıkları harika kahvaltılar sizi bekliyor. 4x4 araçlarla yayla safarilerine katılabilir, mevsimi ise civardaki kara kovanlardan Kafkas arısı balının sağımını izleyebilirsiniz.

Efeler Köyü Camili, Borçka. 0532 652 41 96, www.bumbulay.com

Ezmoce Köy Evi

Müzisyen ve tulum virtüözü Birol Topaloğlu’nun mekânı, Hemşin mimarisinin tipik örneklerinden olan yıkılmaya yüz tutmuş İbalişi Oxori’nin (İbrahim’in Evi) ustalar tarafından sökülüp Arhavi’ye taşınmasıyla hayat bulmuş. Babaanne tarzı bir köy evinde kalmak isterseniz aklınızda olsun.

Cumhuriyet Mahallesi Eski Kavak Yolu üzeri asma köprü karşısı, Arhavi. (0466) 312 86 86

TADIN

Az sayıda malzemeden, inanılmaz çeşitlilikte lezzetler çıkarmasıyla ünlü Karadeniz mutfağında yemeklerin çoğu karalahana, fasulye, mısır ve süt mamulleriyle yapılıyor. Geleneksel Karadeniz ev yemeklerini tadabileceğiniz aile işletmelerini, pide ve kuru fasulyeyi sanat eseri mertebesine ulaştıran restoranları ve esnaf lokantalarını derledik.

TRABZON

Köfteci Nihat Usta

1974’te Trabzon sahilinden yola çıkarak işi büyüten ve bir zincir restorana dönüşen Nihat Usta, Akçaabat köftesi denilince ilk akla gelen isim. Köfte ve piyazın yanı sıra, et ve balık ızgara çeşitleri, Laz böreği gibi yöresel tatlılar da menüde.

Liman Mevkii, Akçaabat. (0462) 228 00 50, www.nihatusta.com

Rüştü’nün Fırını

Trabzon merkezindeki tarihi bir sokakta 1920’den beri işletilen fırın, ekmekleriyle meşhur. Mekâna atılmış birkaç masada ise peynirli ve kıymalı leziz Trabzon pidelerini hızlıca mideye indirebiliyorsunuz.

Pazarkapı Mahallesi Kalkanoğlu Sokak 4, Moloz Mevkii. (0462) 321 10 51

Tarihi Kalkanoğlu Pilavı

Osmanlı Sarayı’nın Trabzonlu pilavcı ustası Süleyman Ağa ile 1856’da başlayan bu gelenek, bugün beşinci kuşak tarafından sürdürülüyor. Et suyunda pişirilmiş tereyağlı pilavı, üstünde ev yapımı kavurma ve yanında helmeli kuru fasulye ile deneyin ve ziyafeti kayısı hoşafı ile noktalayın.

Pazarkapı Mahallesi Tophane Camii Sokak, Trabzon. (0462) 321 30 86

Yayla Lokantası

Memleketteki neredeyse tüm Karadeniz lokantalarının alametifarikası haline gelmiş Hamsiköy sütlacının doğum yeri, Trabzon’un 50 km dışında, dağların eteklerinde kurulu Hamsiköy’deki bu salaş lokanta.

Hamsiköy. (0462) 542 62 78

RİZE

Kahve Çinçiva

Çamlıhemşin’in Çinçiva, yeni adıyla Şenyuva köyü, yakın zamanda ‘Sevdaluk’ dizisinin de çekildiği yer olarak ünlenmişti. Pokut ve Sal yaylalarına çıkanların mola noktalarından olan köydeki geleneksel kahvehane, yerel lezzetler de sunan bir restorana dönüşmüş durumda.

Şenyuva Köyü, Rize. (0464) 653 30 55

Hüsrev Lokantası

1958’den beri güveçte fasulyeyi farklı bir mertebeye ulaştıran restoranın sırrı, Erzurum’un İspir ilçesine bağlı yayla köyleri Karasu ve Hortik’ten gelen iyi kalite fasulyesinde. Bol cevizli kadayıf veya fındıklı Hamsiköy sütlacı ise ziyafeti tamamlıyor.

Çayeli çıkışı Hopa istikameti karayolu üzeri, Rize.
(0464) 532 70 37, www.husrev.com.tr

ARTVİN

Mençuna Restaurant

Mençuna Şelalesi’nin yanı başında ferahlatıcı bir dağ restoranı. Çernobil nükleer felaketi sonrasında Doğu Karadeniz’de geleneksel arıcılığın yeniden canlandırılmasında başı çeken İlyas Can’ın ailesi, onun anısını bu mekânda yaşatıyor. Otlu mıhlama, peynir tava, hamsili ekmek gibi lezzetlerle sofranızı donatın ve Kamilet Vadisi’nin muhteşem doğasından gelen kestane ve karakovan ballarından almadan dönmeyin. Restoranın bitişiğindeki Mençuna Konakları’nda geceyi geçirmek de mümkün.

Mençuna Şelalesi Kamilet Vadisi Kavak Yolu, Arhavi. (0535) 440 46 62

NASIL GİTMELİ

Son dört-beş yıldır Karadeniz’e kitlelerin daha fazla rağbet etmesiyle büyük acenteler de yeni açılan yollar üzerinden yaylalara kalabalıkları taşımaya başladı. Ekoturizm sevdalılarının ise el değmemiş bir doğa parçasına ulaşabilmek için daha yükseklere ve vadilerin derinliklerine çekilmesi şart oldu. Karadeniz’de güzel yer görmek istiyorsanız, artık daha ücra noktalara gitmelisiniz. Rize’nin İkizdere ve Ovit yaylaları yolu üzerinde HES çalışmalarıyla eşelenmiş yamaçları görmek hevesinizi kaçırabilir. O nedenle Çamlıhemşin’in Fırtına Vadisi’nden girip Kaçkarlar’ın eteklerindeki Avusor ve Gito gibi yaylaları keşfettikten sonra, Ardeşen ve Fındıklı’nın sırtını yasladığı Altıparmak Dağı eteklerindeki Kamilet Vadisi’ni ve Mençuna Şelalesi’ni görün. Daha sonra Almanya’nın Karaorman bölgesini aratmayan, Artvin’in Şavşat tarafını ve Maçahel bölgesini ziyaret edin. Peki Karadeniz’e gitmek isteyenler hangi turları tercih etmeli? Cevaplarımız aşağıda.

Buklamania

Karadenizli iki kafadar Bülent Saraloğlu ve Okan Yenigün tarafından kurulduğu 2000 senesinden bu yana, Karadeniz turları denilince ilk akla gelen isimlerden. Trans-Kaçkar turu ve Batum’u da kapsayan Doğu Karadeniz turu hayli ilgi görüyor. Gruplar için özel programlar da çıkarıyorlar. Konaklamalarda Ayder yaylasındaki Oberj Oteli, Buklamania’nın adeta merkez üssü.

(0212) 245 06 35, www.bukla.com

Türkü Tour

Çamlıhemşinli Mehmet Demirci, Kaçkarlar’da trekkingi başlatan ilk ekiplerden birinin başında. Ayder yaylasından günübirlik yayla turlarının yanı sıra, 4x4 safari turları, dağ bisikleti turları, Trans-Kaçkar yürüyüşü ve Hemşin gurme turu gibi ilgi çekici alternatifler sunuyorlar. Konaklamalar, Çamlıhemşin’deki Ekodanitap Natural Life’da, Ayder’deki Fora Pansiyon’da ve Kotençur Dağ Evi’nde gerçekleşiyor. Türkü Tour öncülüğünde düzenlenen Kaçkar Doğa İnsan ve Sanat Kampı, bu yıl 15-19 Ağustos tarihleri arasında Kotençur yaylasında.

(0464) 651 72 30, www.turkutour.com

Tamzara Tur

Tamzara’nın bölgeyi çok iyi tanıyan rehberleri, konuklarını 25 senedir Karadeniz’i keşfe çıkarıyor. Çay ve fındık toplamaktan takayla balığa açılma ve mıhlama yapmayı öğrenmeye kadar Karadeniz’in tüm kültürel kodlarına vakıf olmanızı sağlayacak Karadeniz Yaşam Turu epey ilgi çekici.

(0212) 251 98 64, www.tamzaratur.com

Tavsiye edilen
    İlginizi çekebilecek diğer içerikler
      Reklâm