Anna Laudel
Bankalar Caddesi 10, Karaköy. annalaudel.gallery
Bunları bilin
Anna Laudel’i ziyaret edebilmek için randevu almanız şart. Randevu için contact@annalaudel.gallery adresine e-posta gönderebilir veya (0212) 243 32 57 numaralı telefondan galeriyi arayabilirsiniz. Ziyaret sırasında galeride maksimum altı kişi bulunabiliyor. Ayrıca galerideyken maske takmanız ve sosyal mesafe kurallarına uymanız zorunlu.
Nelerle karşılaşacaksınız?
Anna Laudel’de çağdaş minyatür sanatçısı Mehmet Sinan Kuran’ın ‘Posthumous’ başlıklı kişisel sergisi var. Sergiye adını veren Latince kelime posthumous ‘öldükten sonra gerçekleşen’ anlamına geliyor. Deve, Aslan, Çocuk çocuk olmak üzere üç evreden oluşan sergi galerinin üç katına yayılıyor.
Arter
Irmak Caddesi 13, Dolapdere. arter.org.tr
Bunları bilin
Dolapdere’nin sanat üssü Arter, pandemi önlemleri kapsamında Mart ayı ortasında kapanmıştı. 16 Haziran’da tekrar kapılarını açan Arter’i artık pazartesi hariç her gün 11.00-17.00 saatleri arasında ziyaret etmeniz mümkün. Ancak ziyaretçiler sosyal mesafe kuralları kapsamında kısıtlı kapasiteyle ve maskeyle içeri alınıyor. Ayrıca girişte ateşiniz ölçülüyor. Arter servislerini de gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz, çünkü düzenli olarak dezenfekte ediliyorlar. Arter çatısı altındaki kitabevi ve Bistro by Divan da sosyal mesafe ve hijyen tedbirleriyle açıldı. Arka bahçe ve teras da kullanımda. Rehberli sergi turları ise sınırlı sayıda katılımcıyla düzenleniyor. Arter’de perşembe günleri sergi girişleri tüm ziyaretçiler için ücretsiz. 24 yaş ve altı ziyaretçiler ile Arter Beraber üyeleri ise Arter’i her gün ücretsiz ziyaret edebiliyor.
Nelerle karşılaşacaksınız?
Bergama Stereotip
Müzisyen kimliğiyle de tanıdığımız sanatçı Cevdet Erek, ‘Bergama Stereotip’ çalışmasıyla Büyük Bergama Sunağı’nı ve serüvenini yeniden yorumlayarak sesli bir mimari oluşturuyor. Mekana özgü olarak tasarlanan bu yerleştirme, Berlin’deki Hamburger Bahnhof Müzesi’nde sergilenen ‘Bergama Stereo’ isimli yapıtın bir varyasyonu. Serginin küratörlüğünü Selen Ansen üstleniyor.
15 Kasım’a kadar
Saat Kaç?
Arter Koleksiyonu’ndan eserlerin yer aldığı sergi, bellek, zaman ve mekan kavramlarına odaklanıyor. Sergide Hüseyin Bahri Alptekin, Cevdet Erek, Ayşe Erkmen gibi isimler dahil toplam 34 sanatçının 44 yapıtını görebilirsiniz.
26 Temmuz’a kadar
Kelimeler Pek Gereksiz
İsmini Depeche Mode’un 1990’lardaki hit parçası ‘Enjoy the Silence’ın sözlerinden alan sergide Türkiye’den ve çeşitli ülkelerden sanatçıların Arter Koleksiyonu’nda yer alan sürece dayalı veya hareketle bağlantılı eserleri bir arada.
26 Temmuz’a kadar
Altan Gürman
1976’da kaybettiğimiz Altan Gürman’ın retrospektif sergisinde Arter koleksiyonunda yer alan 50’ye yakın yapıtın yanı sıra arşivden seçilen eskiz, fotoğraf, ders notu, nesne ve dokümanlar da var.
24 Ocak 2021’e kadar
Ayşe Erkmen: Beyazımtırak
Ayşe Erkmen’in sergisi Emre Baykal’ın küratörlüğünde gerçekleşiyor. Sergide sanatçının 1970’lerden bu yana gerçekleştirdiği sanatsal üretim içinden retrospektif bir anlayışla seçilen eserler ve bu sergi için özel olarak üretilen yeni işleri bulunuyor.
26 Temmuz’a kadar
Nevin Aladağ: İzler
Nevin Aladağ’ın, Arter Koleksiyonu’nda yer alan ‘İzler’ adlı üç kanallı video yerleştirmesi Mart ortasında görücüye çıkmış ancak pandemi yüzünden yalnızca iki gün izleyiciyle buluşabilmişti. ‘İzler’, sanatçının çocukluk ve ilk gençlik yıllarını geçirdiği Stuttgart’ın ses ve imgeye dayalı bir portresini çiziyor.
23 Ağustos’a kadar
artSümer
Kemankeş Mahallesi Mumhane Caddesi 46-50/1, Karaköy. www.artsumer.com
Bunları bilin
artSümer de pandemi önlemlerinin hafifletilmesiyle birlikte Haziran ayı başında geri döndü. Ziyaret esnasında binaya girişler toplam 15 kişi ile sınırlı. artSümer galeri mekanında ise aynı anda en fazla dört kişi bulunabiliyor. Maske takmanız ve sosyal mesafenizi korumanız zorunlu. Randevu almak isteyenler (0539) 340 60 89 numaralı telefondan galeriyle iletişime geçebilirler. Güncel ziyaret saatlerini de web sitelerini ziyaret ederek veya galeriyi arayarak takip edebilirsiniz.
Nelerle karşılaşacaksınız?
Serkan Demir’in 20 Haziran’da sona eren ‘Uzağı Görmek Zor’ sergisinin ardından artSümer’in neler planladığını öğrenmek için galerinin web sitesini ziyaret edin.
Art On İstanbul
Meşrutiyet Cad. Oteller Sokak Hanif Binası 1/A, Beyoğlu. www.artonistanbul.com
Bunları bilin
Her gün dezenfekte edilen galeriye girerken maske takmanız zorunlu. Eserleri incelerken diğer ziyaretçilerle aranızdaki sosyal mesafeyi korumaya da dikkat edin.
Nelerle karşılaşacaksınız?
Galeri kapılarını ‘Ebedi Yaz’ başlıklı sergiyle açtı. Sergide, farklı kuşaklardan sanatçıların heykel, yeni medya, fotoğraf, resim ve rölyef eserleri yer alıyor. Sergiye katılan 24 sanatçıdan bazıları Ahmet Çerkez, Anıl Önen, Begüm Yamanlar ve Burcu Erden. Serginin ismi için tercih edilen ‘ebedi yaz’ ifadesi, zor geçen bir kışın ardından ödül gibi gelen yaz mevsimine vurgu yapıyor.
Bozlu Art Project
Mongeri Binası, 19 Mayıs Mahallesi Dr. Şevket Bey Sokak 5, Şişli. www.bozluartproject.com
Bunları bilin
Bozlu Art Project de gerekli önlemleri alarak kapılarını açtı. Sergilere aynı anda en fazla beş ziyaretçi kabul ediliyor. Ziyaretçiler maske takmaları ve fiziksel mesafe kurallarına dikkat etmeleri yönünde uyarılıyor. Mongeri Binası’nı hafta içi her gün 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret etmeniz mümkün.
Nelerle karşılaşacaksınız?
Utku Varlık’ın pandemiden hemen önce açılan ‘Sanrı’ isimli sergisi karşılıyor sizi Bozlu Art Project’te. Bu sergi Varlık’ı yıllardır etkileyen yazarlara ve şairlere bir saygı duruşu niteliğinde.
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü
Meşrutiyet Caddesi 47, Tepebaşı. www.iae.org.tr
Bunları bilin
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü de 15 Haziran’da giriş katında yer alan sergi salonunu ziyarete açtı. Peki, enstitüde ne gibi önlemler uygulanıyor? Öncelikle giriş yaparken termal kameralarla vücut ısınız ölçülüyor. İçeriye girerken maske takmanız da şart. İçeride sosyal mesafenizi korurken yönlendirmelerden yararlanabilirsiniz. Mekanda sizin için el dezenfektanları bulundurulduğunu ve alanın düzenli aralıklarla dezenfekte edildiğini de not düşelim.
Nelerle karşılaşacaksınız?
‘Hafıza-i Beşer: Osmanlı Yazmalarından Hikâyeler’ sergisi devam ediyor. Osmanlı’dan bugüne kalan elyazmalarını merak ediyorsanız bu sergiyi kaçırmayın. Osmanlı toplumunda çok dillilik, gündelik hayat, tıp, toplumsal cinsiyet gibi konuların izini sürebileceğiniz sergiyi pazar hariç her gün 11.00-18.00 saatleri arasında gezebilirsiniz. Kütüphane bölümünü ziyaret etmek isteyen araştırmacıların ise rezervasyon yaptırması gerekiyor.
İstanbul Modern
Asmalımescit Mahallesi Meşrutiyet Caddesi 99, Beyoğlu. www.istanbulmodern.org
Bunları bilin
İstanbul Modern, müzeyi ziyaret etmek isteyenler için çevrimiçi rezervasyon sistemi başlattı. Müzenin web sitesine girerek size uygun olan gün ve saati seçiyorsunuz. Böylece gişeden bilet almanız gerekmiyor. Düzenli olarak dezenfekte edilen müzeye sınırlı sayıda maskeli ziyaretçi kabul ediyor. Ayrıca her ziyaretçinin ateşi ölçülüyor. Müze çalışanlarının da sağlık durumu yakından takip ediliyor. Vestiyeri kullanacaksanız sadece büyük çantaları kabul ettiklerini not düşelim. Ayrıca teslimat sırasında çantalara spreyle dezenfektan uygulanıyor. Sesli turlar da geçici olarak kaldırıldı.
Nelerle karşılaşacaksınız?
‘Misafirler: Sanatçılar ve Zanaatkârlar’
Misafir sanatçı programıyla şehre gelen uluslararası sanatçıların İstanbul zanaat geleneklerinden yola çıkarak gerçekleştirdikleri üretimler yer alıyor bu sergide. Programa davet edilen sanatçılardan Rodrigo Hernández ebru yapımı, Outi Pieski yazma üretimi, Servet Koçyiğit nakış ve yorgancılık gibi geleneksel zanaatlara odaklandı.
18 Ekim’e kadar
Lütfi Özkök: Portreler
Yazar ve sanatçı portreleriyle tanınan fotoğraf sanatçısı Lütfi Özkök’ün İsveç’teki arşivinden seçilen eserler yer alıyor bu sergide. Özkök’ün edebiyat dergilerinde yayımlanan yazılarına eşlik etmesi için fotoğraf çekmeye başladığı 1950’lerden 1990’ların sonuna uzanan döneme ait fotoğraflardan oluşan seçkide 89 portre yer alıyor. Portrelerini görebileceğiniz isimlerden bazıları Nâzım Hikmet, Samuel Beckett ve René Char.
15 Kasım’a kadar
Pera Müzesi
Meşrutiyet Caddesi 65, Tepebaşı. www.peramuzesi.org.tr
Bunları bilin
Beyoğlu’nun demirbaşlarından olan ve pandemi sürecinde dijital içerikleriyle karşımıza çıkan Pera Müzesi’ne nihayet geçtiğimiz ay kavuştuk. Hijyen ve sosyal mesafe tedbirleri doğrultusunda Pera Müzesi’nde sergi salonları, Pera Cafe ve Artshop aynı anda sınırlı sayıda ziyaretçi kabul ediyor. Mekanlar düzenli aralıklarla dezenfekte ediliyor, ziyaretçiler için her katta el dezenfektanı bulunduruluyor, girişte termal kameralarla vücut ısısı ölçümü yapılıyor ve yönlendirme işaretleriyle sosyal mesafenin korunması sağlanıyor. Maske kullanımı da elbette zorunlu.
Nelerle karşılaşacaksınız?
Pera Müzesi’nde ‘Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar’, ‘Kahve Molası: Kütahya Çini ve Seramiklerinde Kahvenin Serüveni’, ‘Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri’ koleksiyon sergilerini, süreli sergiler açılana dek ücretsiz gezme şansına sahipsiniz. Yakın tarihte gerçekleştirilmesi planlanan süreli sergilerin detaylarını ise Pera Müzesi’nin web sitesinden takip etmeyi unutmayın.
Pi Artworks
Mumhane Caddesi 50/3, Karaköy. www.piartworks.com
Bunları bilin
Maskesiz kişilerin içeri kabul edilmediği galeride aynı anda en fazla üç kişi bulunabiliyor. Galeride sizin için hazırlanmış olan dezenfektan malzemelerini kullanmanız mümkün. Ayrıca Pi Artworks’ün bulunduğu bina günde iki kez dezenfekte ediliyor, içiniz rahat olsun. Galerideki sergiyi çarşamba-cumartesi 12.00-15.00 arasında randevuyla, 15.00-18.00 arasında ise belirtilen kurallara uyarak gezebilirsiniz.
Nelerle karşılaşacaksınız?
Kimlik, cinsiyet, göç ve hafıza konularına eğilen multidisipliner sanatçı İpek Duben’in ‘Soytarılar ve Melekler’ sergisi Pi Artworks’te sizi bekliyor. Sergi, sanatçının seyahatlerinde biriktirdiği ve dönüştürerek resimleştirdiği kartpostallardan oluşuyor. Bu çalışmalarda alay, ironi ve sorgulamayı temsil eden ‘soytarı’ ve saflığın temsili ‘melek’ arketip figürleri toplumsal işlevlerine atıfla yer alıyor.
Sakıp Sabancı Müzesi
Sakıp Sabancı Caddesi 42, Emirgan. www.sakipsabancimuzesi.org
Bunları bilin
16 Haziran’da açılan müzeyi pazartesi hariç her gün 10.00-18.00 arasında gezebilirsiniz. Sosyal mesafenin korunabilmesi için müzeye aynı anda girebilecek kişi sayısı 200 ile sınırlandırılmış. Eğer beklemek zorunda kalırsanız müzenin bahçesinde, SSM Mağaza’da veya MSA Dükkân’da vakit geçirebilirsiniz. Maskenizle müzeye girerken termal kamerayla ateşiniz ölçülüyor. Müzenin tamamı ve ortak alanlar ise nano teknolojinin kullanıldığı bir yöntemle dezenfekte ediliyor. Havalandırma sisteminin yenilenmiş olması da yaz sıcaklarının başladığı şu günlerde oldukça iyi bir haber. Müzeyi gezerken karnı acıkanlar için not düşelim; MSA’nın Restoranı ise 08.00-24.00 arasında açık. Özel aracınızla müzeye giriş yapamayacağınızı unutmayın. MSA’nın Restoranı müşterileri ise yer kapasitesiyle sınırlı olmak üzere 18.00-24.00 arasında alt otoparkı kullanabiliyor.
Nelerle karşılaşacaksınız?
‘Akış/Flux: Marina Abramović + MAI’ sergisini daha önce görmediyseniz, kötü bir haberimiz var; bu sergi henüz ziyarete açılmış değil. Açılacağı tarih daha sonra duyurulacak. SSM’de bugünlerde Atlı Köşk’te bulunan Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu, Resim Koleksiyonu, Mobilya ve Dekoratif Eserler Koleksiyonu ile ‘Görünenin Ötesinde Osman Hamdi Bey’ sergisini görebilirsiniz.
SALT Beyoğlu ve SALT Galata
İstiklal Caddesi 136, Beyoğlu. Bankalar Caddesi 11, Karaköy. saltonline.org
Bunları bilin
14 Mart’ta geçici olarak kapanan SALT Beyoğlu ve SALT Galata, Haziran sonunda yeniden açıldı. SALT Galata’da sergi mekanları, Osmanlı Bankası Müzesi dijital istasyonları, SALT Araştırma ve Kafe açık. SALT Beyoğlu’nda ise Forum alanı ziyaret edilebilir. Robinson Crusoe 389 kitabevi ise iki yapıda da hizmet veriyor. İçeri girerken mutlaka ateşiniz ölçülüyor. Maske takmanız da zorunlu. SALT Beyoğlu’na aynı anda 40, SALT Galata’ya ise 50 kişi kabul ediliyor. SALT Beyoğlu, pazartesi hariç her gün 13.00-19.00, SALT Galata ise pazartesi hariç her gün 11.00-17.00 saatlerinde açık.
Nelerle karşılaşacaksınız?
SALT Galata’da 30 Ağustos’a kadar Filistin diyasporasından görsel sanatçı Basma Alsharif’in ‘Orada Her Kimse’ sergisini görebilirsiniz. Alsharif’in SALT Galata’nın üç katına yayılan sergisi film, video ve enstalasyonlardan oluşuyor. Sergi, yepyeni bir görsel hikaye üzerinden geçmişi tekrar inşa ediyor.
Sanatorium
Kemankeş Mahallesi, Mumhane Caddesi Laroz Han 67/A, Karaköy. www.sanatorium.com.tr
Bunları bilin
Ulusal ve uluslararası düzeyde pek çok sergiye ev sahipliği yapan Sanatorium, 3 Haziran itibarıyla tekrar ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. Galeri, çarşamba-cumartesi günlerinde 13.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Gelelim pandemi kapsamında alınan önlemlere… Galeriye aynı anda sadece üç kişi girebiliyor. Grup halinde gelen ziyaretçilerin ise beş kişiyi geçmemesi gerekiyor. İçerideyken maske takmak ve sosyal mesafenizi korumak zorundasınız. Ayrıca teması azaltmak amacıyla sergi metni ve sesli rehber, telefonunuzun kamerasıyla aktive edebileceğiniz, galeri girişinde bulunan QR kodlar ile paylaşılıyor. Galeri mekanının belirli aralıklarla dezenfekte edildiğini de not düşelim.
Nelerle karşılaşacaksınız?
Berkay Tuncay’ın ‘İnsan tuhaf, ne hoyrat, ne şaheser ve nasıl ilkel hayret’ başlıklı solo sergisi 27 Haziran’da kapandı. Sıradaki serginin detaylarını Sanatorium’un web sitesinden veya sosyal medya hesaplarından takip etmeniz mümkün.
x-ist
Kemankeş Karamustafa Paşa Mahallesi Mumhane Caddesi 50, kat 2, Karaköy. www.artxist.com
Bunları bilin
Çalışmalarına pandemi önlemleri nedeniyle ara veren x-ist de normalleşme sürecinde sıkı önlemlerle karşımıza çıkıyor. Öncelikle binaya girişler kontrollü bir şekilde gerçekleştiriliyor. Girişte ve bina genelinde temas edilen yüzeyler, gün içerisinde düzenli aralıklarla sterilize ediliyor. Juma Binası girişinde ve her galeride bulunan dezenfeksiyon malzemeleri ise sizin için hazırlanmış, gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Juma Binası’na aynı anda en fazla 15 kişi giriş yapabiliyor. Galeride aynı anda en fazla üç kişi bulunabiliyor ya da en fazla beş kişilik gruplar randevu alarak sergiyi ziyaret edebiliyor. Ziyaretiniz boyunca maske takmayı ve sosyal mesafenizi korumayı da unutmayın.
Nelerle karşılaşacaksınız?
Emin Mete Erdoğan’ın ‘Bitkiler, Hayvanlar ve Binalar’ sergisinin ardından galeride x-ist sanatçılarının eserlerinden oluşan bir karma sergi sizi bekliyor. Detayları öğrenmek için galerinin web sitesini ziyaret edin.
Yapı Kredi Kültür Sanat
İstiklal Caddesi 161, Beyoğlu. www.ykykultur.com.tr
Bunları bilin
Yapı Kredi Kültür Sanat, Beyoğlu’na can veren adreslerden biri. Haziran başında yeniden açılan bu kültür vahasında sergilerin ziyaretçi sayısı, sosyal mesafeyi korumak adına her katta beş kişi ile sınırlı tutuluyor. Ayrıca sergi girişlerinde ateşiniz ölçülüyor. Maskesiz içeri giremeyeceğinizi de unutmayın.
Nelerle karşılaşacaksınız?
Kasım ayında açılan ‘Bir Zamanlar Toroslar’da: Sagalassos’ sergisi 23 Ağustos’a kadar uzatıldı. Yapı Kredi Kültür Sanat’ın üç katına yayılan sergi, Torosların güney yamacında kurulu Sagalassos antik kenti ve Pisidia Bölgesi’nin tarihine ışık tutuyor. Sagalassos antik kenti, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alıyor. Sergide Burdur Arkeoloji Müzesi’nden getirilen toplam 368 eseri görebilirsiniz. Serginin ilk katı, 1990 yılında başlayan ve disiplinler arası bir araştırma projesi olan Sagalassos kazılarına odaklanıyor. Sagalassos ve ait olduğu Pisidia bölgesinin coğrafyası, jeolojisi, bitki örtüsü, inanç sistemi, tanrıları, insanları, hayvanları ve bitkileri de bu katta ele alınıyor. İkinci katta tarih öncesi çağlar, Sagalassos’un kuruluşuna tanıklık eden Bronz Çağı, Hellenistik Çağ, Roma Dönemi, Bizans Dönemi ve Selçuklu Dönemi eserleri kronolojik bir konseptle sergileniyor. Üçüncü kat ise antik ekonomi, yaşam kalitesi, beslenme alışkanlıkları ve mutfak eşyaları, insanların ölümle nasıl başa çıktıkları ve ölümün nitelikleri gibi tematik bölümlerden oluşuyor. Bu katta ziyaretçileri toprak ve bereket tanrıçası güzel saçlı Tanrıça Demeter heykeli karşılıyor.
23 Ağustos’a kadar