SALT Galata

  • Sanat | Galeriler
  • Şişhane
Reklâm

Time Out diyor ki

SALT Galata binası, 1892’de Fransız asıllı Levanten mimar Alexandre Vallaury tarafından Bank-ı Osmanî Şahane için tasarlanan, ön ve arka cephelerindeki neoklasik ve oryantalist mimari detaylarıyla şehrin en yakışıklı yapılarından biri. Bina, Ağa Han ödüllü mimar Han Tümertekin danışmanlığında, Mimarlar Tasarım tarafından yapılan projelendirme ve yeniden işlevlendirme çalışmaları ile SALT’ın çok katmanlı program gereksinimlerine birebir hitap edecek şekilde kurgulandı ve 2011 yılında kullanıma açıldı. Kâr amacı gütmeyen SALT’ta ihtisas kütüphanesi niteliğindeki SALT Araştırma mekânı, sergi alanları, atölye programları, kitabevi, film gösterimleri ve üst katında yer alan restoran Neolokal ile ilgi çekiciliğini daha da artırıyor.

Kapsamlı bir kütüphaneye sahip olan SALT’ta arşivi birlikte sunan SALT Araştırma ile Osmanlı Müzesi bulunuyor. SALT, koleksiyon ve arşivlerin ortak kullanımını öngören Avrupa Müzeler Konfederasyonu L’Internationale üyesi.

SALT Araştırma, fiziki ve dijital belge ve kaynaklardan oluşan bir kütüphaneye sahip. Kütüphane, 19. yüzyıl sonlarından günümüze başta İstanbul olmak üzere; Türkiye, Güneydoğu Akdeniz havzası ve Güneydoğu Avrupa’ya dair kaynakları barındırıyor. Türkiye sanat tarihi, mimarlık, tasarım gibi başlıklarda geniş arşivinin yanı sıra Osmanlı İmparatorluğu’nun son yüzyılından Türkiye Cumhuriyeti’nin 1990’lı yıllarına dair yazılı, görsel belge ve kaynaklar web sitesinde erişime açık halde bulunuyor.

SALT Galata ve SALT Beyoğlu, pazartesi günleri kapalı.

Ayrıntılar

Adres:
Azapkapı, Bankalar Cd. No:11, Beyoğlu
İstanbul
34420
Fiyat:
Ücretsiz.
Çalışma saatleri:
Salı-cumartesi 12.00-20.00, pazar 12.00-18.00 Her ayın son perşembe akşamı 22.00'ye kadar açık.

ETKİNLİKLER

Sosyalizme Tercüme

‘Sosyalizme Tercüme’ sergisi Yugoslavya’da Türkçe konuşan toplulukların sosyalist ideoloji çerçevesinde kimliklerini nasıl inşa ettiklerini irdeliyor. Türkçe’nin Makedonya (şimdiki Kuzey Makedonya) ve Kosova’da resmi dil olarak kabul edildiği 1945 ile 1991 yılları arasını odağına alan sergi, Sezgin Boynik, Tevfik Rada ile Merve Elveren tarafından programlandı. Söz konusu dönemde Yugoslavya’da farklı milliyetlere yönelik ilerici politikalara bağlı olarak çoğalan siyasi ve kültürel girişimlerin birbiriyle ilişkisine vurgu yapan sergi, özel arşivler ile halk kütüphanelerinde bulunan ve birçoğu ilk kez gün yüzüne çıkarılan tarih, belgeleri içeriyor. Bu malzemeleri güncel sanat işleriyle yan yana getiren sergi, ulusal kimlik icadının ve bu kimliğin çok uluslu sosyalist bir bağlama tercüme edilmesinin karmaşık dinamiklerini ortaya koyuyor. Sergi 23 Ekim-23 Şubat tarihlerinde Salt Galata’da.
Reklâm
İlginizi çekebilecek diğer içerikler