Göze Parmak, Türkiye'de kuir varoluşa dair görsel kodların, sembollerin ve temsillerin giderek daha çok sansürlenmesi ve baskılanması yoluyla gerçekleşen şiddete yanıt vermekle ilgileniyor. Sergideki sanatçılar giderek daha belirgin bir hedef hale gelen gökkuşağından evrilen, hem cesur, hem de görünmez, bir dil sunuyorlar.
Sergi, devletin bu saldırılarının somut, estetiğin ötesinde, etimizde, bedenimizde, ve ruhumuzda hissedildiğini unutmadan, görsel düzende yapılan saldırıları alt etmek, görünürlük ve görünmezlik arasındaki alanı araştırmak adına bir acil durum çağrısı teşkil ediyor. Göze Parmak, hedef gösterilemeyen, sansürlenemeyen ve deşifre edilemeyen, taktiksel olarak kaçamak kuir pozisyonların, jestlerin, formların ve imgelerin küçük bir araştırmasını sunuyor. Sergi, çok disiplinli, şiirsel ve minimalist pratiklerinde soyutlanmış kuir formlar yaratan Baha Görkem Yalım (Hollanda) ve Dorian Sarı’nın (İsviçre) yeni üretimlerini; performans çalışmalarında kuir bedeni “agresif bir şekilde görünür” kılan ancak bu kez figürün ve bedenin soyutlanarak namevcut olduğu yeni bir performans gerçekleştirecek olan Istanbul Queer Art Collective’i (İngiltere); ve fotoğraflarıyla görünmeyen özneleri görünür hale getirmekle ilgilenen, fakat bu sergi için portreleri belirsizleştirecek ve kimlikleri flulaştıracak olan Cansu Yıldıran’ı (Türkiye) bir araya getiriyor.
Göze Parmak görünürlük siyasetinin esaslarından ve kazanımlarından vazgeçmeden, saklanmayı önermek yerine, tespit edilemeyen ancak bulaşıcı, stratejik, casus-vari pozisyonlar sunuyor. Soyutlama, indirgeme, figürsüzleştirme ve renksizleştirme üzerine deneyler yaparken sanatçılar, otoritenin araçlarını yine otoritenin sensörlerini yanıltmak için kullanarak, sansür, sindirme ve baskılama pratiklerini sanatsal stratejiler olarak temellük ediyorlar. Göze Parmak, gözü görmeyen güce misilleme yaparak değil, işaret etmeyen bir (orta) parmak göstererek mücadele etmeyi öneriyor.
2015 yılında başlatılan Protocinema Yükselen Küratör Serisi (PECS), yaparak öğrenmeye dayanan profesyonel eğitim sağlayan bir mentorluk programıdır.
Sergiyi 27 Mart tarihine kadar Salı-Cumartesi günleri 13.00-19.00 saatleri arasında poşe Sanatçı İnisiyatifi'nde ziyaret edebilirsiniz.
poşe Sanatçı İnisiyatifi, Bereketzade, Hacı Ali Sk. No.8 Daire 6, Beyoğlu, İstanbul