Vadim Fomenok, Unsplash
Vadim Fomenok, Unsplash | |
Vadim Fomenok, Unsplash | |

Fringe’den tavsiyeler

Uluslararası performans sanatları etkinliği Istanbul Fringe Festival’da kaçırmamanız gerekenler…

Reklâm

Türkiye’den ve dünyadan tiyatro, dans ve performans disiplinlerinde üretilen alternatif işleri 2019’dan beri seyirciyle buluşturan Istanbul Fringe Festival, altıncı edisyonuyla 13-21 Eylül tarihleri arasında bir kez daha kente yayılıyor. Her yıl çeşitlendirdiği programıyla sınırları sorgulayan festival bu yıl da Türkiye’nin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri, Belçika, Fransa, İtalya, Hollanda, Singapur, Slovenya, Tayvan, Japonya ve Yunanistan olmak üzere toplam 11 ülkeden ekipleri İstanbul’da ağırlıyor. Festivalin mekanları ise bu sene çeşitleniyor. Akbank Sanat, Arter, Barış Manço Kültür Merkezi, BeReZe Gösteri Evi, DasDas, ÇAK Studio, ENKA Oditoryumu, Hope Alkazar, Kadıköy Belediyesi Alan Kadıköy gibi festival mekanlarına bu yıl BOVA Beyoğlu, CoBAC Workspace, Eksibir, İstos, Ortaköy Kültür Merkezi, Öktem Aykut, Sahne Kadir Has, sbcs Studio ve Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi gibi farklı disiplinlerde mekanlar ekleniyor. Festival biletlerini tiyatrolar.com.tr adresinden edinebilirsiniz. Tam bilet 600 TL, öğrenci ise 400 TL; ikinci bilete %50 indirim imkanı da mevcut. Şimdi programdan seçtiğimiz etkinliklere göz atalım.

Fringe'de ne izlemeii?

‘UnTethered’, obsesif kompulsif bozukluğu olan kuir, demiseksüel bir kadının, güvende ve sevilmiş hissetmenin nasıl bir şey olduğunu deneyimleyebilmek için mantıksız korkularını aşmaya çalışmasını anlatan otobiyografik bir gösteri. Kahramanımız, müdahaleci düşünceleri plastik poşetlerden yapılmış canavarlar olarak ortaya çıktığında, zihnin bir güvenlik yanılsaması yaratmak için ne kadar absürt yollara başvurabileceğini sorgulamaya başlıyor. Kimliğin sınırlarını zorlayan ‘UnTethered’, bizi güvende hissettiren şeylere mi bağlanmamız gerektiğini yoksa gücün rahatlamakta mı yattığını tartışmaya açıyor.

14 Eylül, DasDas, 19.00, bilet bilgisi için: www.fringeistanbul.com/tr

ENKA Sanat, Japonya ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. Yıl dönümünde, Istanbul Fringe Festival iş birliğinde ‘The Life of Hokusai / Hokusai’nin Hayatı’ performansını İstanbul’a taşıyor. Japon ressam Katsushika Hokusai’nin hayatındaki iç çatışmaları, dans ve dövüş sanatlarının bir karışımı olan geibu aracılığıyla tasvir eden performansta, sanatçıyı Katsumi Sakakura canlandırıyor. Kendisinin cennetin ve dünyanın enerjileri arasında bir köprü olduğuna ve bir ejderhanın vücut bulmuş hali olduğuna inanan Hokusai, felç geçirdikten ve büyük bir yangında her şeyini kaybettikten sonra birçok başyapıt çizdi. Kendini resme kaptırdığı yıllarda ihmal ettiği karısı Koto’nun ani ölümünden sonra ise o kadar derin bir pişmanlık duydu ki sanatının anlamını sorgulamaya başladı. Performans, sanatçının bu dönemini sahneye taşıyor.

17 Eylül, ENKA Oditoryumu, 20.30, 650 TL

Reklâm

Festivale Tayvan’dan katılan Shinehouse Theatre’ın ‘The Whisper of the Waves’ gösterisi, sosyal meseleler ve teatral şiirsellik arasında güzel bir denge kuruyor. Eserde yalnız bir taksi şoförü, hassas bir saksı bitkisiyle güçlü bir bağ kuruyor. Sevgi dolu bir çift, taşıyıcı ebeveynlik konusunda çelişkiye düşüyor. Bu karakterlerin iç sesleri ve en içten duygu ve düşünceleri ise farklı teknikler aracılığıyla dile getiriliyor. Sonuç olarak, ortaya hem doğa hem de insan üzerine etkileyici ve ustaca bir değerlendirme çıkıyor. Metin ve hareket, akıcı bir şekilde stilize edilmiş bir prodüksiyonda bir araya gelirken, kilit bir soruyu da ortaya koyuyor: Başınıza bir felaket gelse ne yapardınız ve kime başvururdunuz?

15 Eylül, Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi, 20.30, 333-999 TL

  • Dans

Eserin odağındaki Kaiti neredeyse sadece mutfağında yaşayan bir kadındır. Orada, geçmişi, bugünü ve geleceği çağrışımlarla gözlerinin önünden geçer ve evrensel ve kolektif bir kadın anlatısına dönüşür. Boş zamanın boyutunu ve sadece çalışma kısıtlamasıyla tanımlanan boğucu bir gündelik ortamın varlığını araştıran eser, mutfağın bir aile ocağı olmanın yanı sıra aynı zamanda bir ibadet yeri, bir buluşma yeri ve bir kutlama yeri olmasına dikkat çekiyor.

18 Eylül, Eksibir, 22.00, 400-600 TL

Reklâm
  • Dans

Singapur’dan Decadance Company’nin gösterisi olan ‘The 11th Hour’ tematik bir çiftli gösteri olarak festival programında yer buluyor. Ölüm konusunu ve sonrasında ne olacağına dair eskimeyen spekülasyonları hicivli bir şekilde ele alan karanlık bir dans komedisi olan ‘The 11th Hour’, sonlar ve onları kabul edememekle ilgili. Saat 22.30’da başlayan 60 dakikalık gösteri, ölümden sonra bir şekilde var olabileceğimiz fikrini kurgulamak için iyi yerler, kötü yerler, vampirler, hortlaklar, hayaletler ve zombiler hakkında hikayeler uydurulan bir gece seansı sunuyor.

20 Eylül, Alan Kadıköy, 22.30, 400-600 TL

Tavsiye edilen
    Reklâm