Contemporary İstanbul'un 11. edisyonundan
Contemporary İstanbul 2016, Fotoğraf: Mete Çarkcı
Contemporary İstanbul 2016, Fotoğraf: Mete Çarkcı

Contemporary İstanbul'un bu seneki bölümleri ve yenilikleri

12. yaşına basan Contemporary İstanbul fuarı, bu sene şehrin sanat gündeminin en yoğun olduğu anda karşımıza çıkıyor.

Reklâm

Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen galerileriyle sanatçılarını bir araya getiren fuar, bu yıl tarihini erkene alarak İstanbul Bienali başta olmak üzere yeni sezonun birçok büyük sergisiyle aynı döneme denk düşüyor. Fuarın bu seneki bölümlerine ve yeniliklerine bir göz atalım.

Nedir bu beşinci element?

Fuar bu seneden itibaren Tabanlıoğlu Mimarlık ile iş birliği yaparak fuar alanının iç ve dış tasarımında yeniliklere gidiyor. Tabanlıoğlu Mimarlık’ın CI 2017 için yaptığı mimari tasarımdan hareketle, Sanatçılar Parkı’nda küratörlüğünü Hasan Bülent Kahraman’ın üstlendiği ‘Beşinci Element’ başlıklı bir heykel sergisi de gerçekleştiriliyor. Açık havada, bir park alanında gerçekleşmesi sebebiyle İstanbul’un nadiren karşılaştığı türden bir etkinlik olan bu çağdaş heykel sergisinin katılımcı sanatçı listesinde ise Türkiye’den Erdağ Aksel, Genco Gülan, Yaşam Şaşmazer; dünyadan da Jan Fabre, Jannis Kounellis, Johan Tahon, Magdalena Abakanowicz gibi isimler yer alıyor.

Dinle, izle, oku

Bu yıl ‘hareket’ temasıyla düzenlenen konuşma serisi CI Dialogues, farklı disiplinler ve konulara sanatsal pencerelerden bir bakış atıyor. Seri kapsamında, geleceğin güzellik kavramı üzerine teknolojiyle sanatı aynı potada eriten bir konuşmaya da katılabilirsiniz, gastronomiyi bir sanat dalıymış gibi ele alan bir sohbete de. Beşinci yılına giren Plugin Yeni Medya Bölümü ise Ceren ve Irmak Arkman küratörlüğündeki ‘Natura Nova’ sergisiyle karşımızda. Sergideki bütün işler doğanın sanattaki temsil ve tasvir şekilleri üzerine düşünmeye sevk ediyor bizi. Geçtiğimiz sene Türkiye’deki 60 sanat koleksiyonundan 120 işin yer aldığı Collectors’ Stories alanı, fuarın en çok ilgi çeken bölümlerinden biri olmuştu. Bu sene ise Collectors’ Stories seçkisini bir kitap halinde görüyoruz.

Reklâm

Özel projeler

Fuarın ana sponsoru Akbank Sanat’ın desteklediği sergi bu sene yeni medya sanatçısı Ozan Türkkan’ı ağırlıyor. Bilim ve sanat arasındaki ilişki üzerine çalışan sanatçı, çok boyutluluk, düzen ve düzensizlik gibi konuları güncel yazılım araçlarını kullanarak interaktif enstalasyonlara dönüştürüyor. Fuarın sponsorlarından gayrimenkul şirketi Ferko ise yeni medya sanatçısı Refik Anadol’un eseri ‘Winds of İstanbul’u, Levent’teki Ferko Signature adlı projesinde konuk ediyor. Anadol, bu işinde İstanbul’un rüzgâr hareketliliğini, sürekli olarak değişen, interaktif bir dijital tabloya dönüştürüyor.

Kimleri göreceğiz?

Contemporary Istanbul, her zamanki gibi dünya sanatının nabzını tutmak ve ünlü eserlerin orijinallerini görmek için büyük bir fırsat. Galleria Continua, Anish Kapoor ve Ai Weiwei’in işleriyle; Marlborough Gallery ise yine epey ilgi çekecek bir Ahmet Güneştekin standıyla katılıyor fuara. Galeria Joan Gaspar’ın seçkisinde Picasso ve Dali’nin işlerini görebilirsiniz. Victoria Miro Gallery’de ise Yayoi Kusama, Doug Aitken, Elmgreen & Dragset, Grayson Perry gibi çağdaş sanat dünyasının önemli isimleri yer alıyor. Türkiye’den de Erol Eskici, Erdal İnci, Burçak Bingöl ve Ali Elmacı dahil birçok sanatçının üretimlerini fuarda görebileceğiz.

12-17 Eylül, İstanbul Kongre Merkezi ve İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı, 50-55 TL, www.contemporaryistanbul.com

Tavsiye edilen
    İlginizi çekebilecek diğer içerikler
      Reklâm