Klaudia Piaskowska, Unsplash
Klaudia Piaskowska, Unsplash
Klaudia Piaskowska, Unsplash

Bu ay görmeniz gereken sergiler

Şehirde pek çok heyecan verici sergi sizleri bekliyor. Seçtiğimiz sergileri kaçırmayın.

Reklâm

Bu sergiler kaçmaz

  • Sanat

Dünyaca ünlü isimleri fotoğraflayan sanatçı Pari Dukovic, Türkiye’deki ilk kişisel sergisiyle Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu’nda. ‘İstanbul'dan New York'a: Bir Fotoğrafçının Yolculuğu’ sergisiyle hayatında önemli bir rol oynayan İstanbul ve New York’un yanı sıra tanıştığı insanları ve yakaladığı anları da gözler önüne seren Dukovic, İstanbul sokaklarından New York gökdelenlerine uzanan bir görsel anlatım sunuyor. Bugüne dek Barack Obama, Kim Kardashian, Taylor Swift, Jon Bon Jovi, Lionel Messi, Mark Zuckerberg, Karl Lagerfeld, Jeff Bezos, Pharrell Williams, Kobe Bryant, Roger Federer, Serena Williams, Michael Douglas, Lady Gaga, Daniel Craig, Rami Malek, The Weeknd gibi isimleri fotoğraflayan Dukovic'in etkileyici kareleri yakından görülmeyi hak ediyor.

Sergi 25 Eylül-22 Kasım tarihlerinde Yunanistan Başkonsolosluğu’nda.

  • Sanat
  • Sarıyer

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), yeni sanat sezonunda çağdaş sanatın önde gelen isimlerinden Alman ressam, baskı sanatçısı ve heykeltıraş Georg Baselitz’in eserlerine ev sahipliği yapıyor. Sanatçının yakın geçmişte ürettiği yüze yakın büyük boyutlu resim ve heykelden oluşan ‘Georg Baselitz: Son On Yıl’ başlıklı sergi, SSM’nin tüm galeri alanlarında ve bahçesinde görülebilir. Eserler, sanatçının çalışmalarında yıllar içinde belirginleşen, kararlı motifleri ve benzersiz üslubunu gözler önüne seriyor. İkinci Dünya Savaşı’na tepki olarak kendine özgü bir sanatsal üslup geliştiren ve 20. yüzyılın ikinci yarısında Alman sanatında önemli etkiye sahip olan Baselitz, 1969’dan beri kompozisyonlarını baş aşağı resmediyor. Sanatçı, bu yaklaşımla biçimi içerikten arındırmayı ve soyutlama ile figürasyon arasında bir yerde durmayı başarıyor. Serginin küratörlüğünü üstlenen isim ise sanatçının eserleri konusunda uzman olan Sir Norman Rosenthal. SSM’de gerçekleşen serginin yanı sıra sanatçının gravür çalışmalarından kapsamlı bir seçkinin eş zamanlı olarak Akbank Sanat’ta sanatseverlerle buluştuğunu da ekleyelim.

Sergi 13 Eylül-2 Şubat tarihlerinde Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde.

Reklâm
  • Sanat
  • İstiklal Caddesi

İsmini Birhan Keskin’in insan dışı canlıları merkeze alarak yazdığı şiir kitabı ‘Yeryüzü Halleri’nden alan sergi resim, performans, fotoğraf, video, vitray, heykel ve yerleştirme gibi çeşitli mecraları kapsıyor. ‘Yeryüzü Halleri’, yaşamsal kaynaklar üzerindeki topluluk haklarının korunmasının gerekliliği, sömürgeci yaklaşımın eleştirisine duyulan ihtiyaç ve bunların yarattığı sonuçların yeniden düzenlenmesine duyulan gereksinimler etrafında şekilleniyor. Sergide Rozelin Akgün, Judy Chicago, Berna Dolmacı, Sibel Horada, Ekin Kano, Gözde Mimiko Türkkan, Begüm Mütevellioğlu, Cengiz Tekin, Buşra Tunç, Murat Yıldız ve Müge Yılmaz’ın eserleri yer alıyor.

Sergi 6 Eylül 2024-30 Mart 2025 tarihlerinde Yapı Kredi Galeri’de.

  • Sanat
  • İstiklal Caddesi

Pera Müzesi’nde, bilgisayar sanatının öncülerinden sayılan sanatçı Vera Molnár’ın üretimlerinden esinlenen güncel sanatçıların yapıtları sizleri bekliyor. 1960’larda basit algoritmalarla deneysel çalışmalar yaparak sistematik görsel serilerinin çizimlerini yapan Molnár, ardından Sorbonne Üniversitesi’nin bilgisayar merkezinde yaptığı çalışmalarla dijital işler üreten ilk sanatçılardan biri olmuştu. Bu sergiye katılan sanatçılar ise algoritmalar kullanarak video veya artırılmış gerçeklikte çalışmalara imza atıyor. Molnár’ın çalışma yöntemlerini kullanarak veya görsel dünyasına atıfta bulunarak üretimlerini gerçekleştiren sanatçılar, geçtiğimiz yıl 99 yaşında vefat eden sanatçının pratiğine bir saygı duruşunda bulunuyor. Sergide Molnar’ın eserlerinin yanı sıra Refik Anadol, Arno Beck, Peter Beyls, Snow Yunxue Fu, Mario Klingemann gibi isimlerin yapıtlarını görebilirsiniz.

Sergi 19 Eylül-26 Ocak tarihlerinde Pera Müzesi’nde. 

Reklâm
  • Sanat
  • Sarıyer

Borusan Contemporary 2024-2025 kültür sanat sezonunu çağdaş sanatın önde gelen isimlerinden Doug Aitken’in sergisiyle açtı. 1990’lı yıllardan bu yana sanatın var olabileceği tüm biçimlerin sınırlarını zorlayan Amerikalı multidisipliner sanatçının sergisinin küratörlüğünü çağdaş sanatın saygın isimlerinden Jérôme Sans üstleniyor. Günümüz dünyasının insanlık durumunu resmederken modern yaşamın olağanüstü bir izdüşümünü sunan monografik sergi, sanatçının 2007-2024 yıllarında ürettiği eserleri bir araya getiriyor.

Sergi 14 Eylül-17 Ağustos tarihlerinde Borusan Contemporary’de.

  • Sanat
  • İstiklal Caddesi

İstanbul’un ilk art nouveau yapısı Casa Botter, Levent Çalıkoğlu küratörlüğünde gerçekleşen ‘Botter Sergileri’ serisinin üçüncüsü olan ‘Solo Botter: Komet’ sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi, 2022’de kaybettiğimiz sıra dışı sanatçının 1960’lı yıllardaki erken dönem eserlerinden ‘alto modern’ adını verdiği beyaz fonlu kavramsal minimalist resimlerine uzanan özel bir seçki sunuyor.

Sergi 18 Eylül-12 Ocak tarihleri Casa Botter’de.

Reklâm
  • Sanat
  • Fındıklı

İstanbul Modern, Japonya ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yıl dönümü kapsamında, Japon sanatçı Chiharu Shiota’nın kişisel sergisini ağırlıyor. Serginin en ilgi çekici ögesi, sanatçının İstanbul Modern için özel olarak ürettiği geniş ölçekli yerleştirmesi kuşkusuz. Öykü Özsoy Sağnak ve Yazın Öztürk’in küratörlüğünde gerçekleşen sergi; sanatçının performans, video, yerleştirme ve resim gibi çeşitli ifade biçimlerinde sıklıkla kullandığı hafıza, varoluş, göç, yolculuk ve insan deneyimi gibi konuları odağına alıyor. Shiota, sergiye de adını veren ‘Dünyalar Arasında’ başlıklı büyük ölçekli yerleştirmesini, İstanbul'un konumundan yola çıkarak üretti. Japonya’yı 2015 yılında Venedik Bienali’nde temsil eden Chiharu Shiota’nın İstanbul Modern’deki bu yerleştirmesi, sanatçının kişisel ve kolektif hafızayla ilişkilendirdiği bireysel öyküleri keşfetme fırsatı sunuyor.

Sergi 6 Eylül-20 Nisan tarihlerinde İstanbul Modern’de.

Tavsiye edilen
    İlginizi çekebilecek diğer içerikler
      Reklâm