İstanbul’un en iyi hamamları

İstanbul’un tarihine tanıklık eden ve mimarileriyle göz banyosu yaptıran en iyi hamamlarını sizler için derledik. Tavsiyemiz hiç hamama gitmemiş bir arkadaşınızı alıp, listemizdeki bir hamama götürmeniz.

Reklâm

Hamamlar günümüzde belki de birçoğumuz için önünden çok ilgilenmeden geçip gittiğimiz yapılar. Çoğu zaman bizden tavsiye isteyen yabancı turistler aracılığıyla hatırlıyoruz. Halbuki onlar tarihimizin ve kültürümüzün eşsiz tanıkları. Hijyen işlevleri için inşa edilmiş olsalar da, toplumumuzun tarihinde sosyalleşme alışkanlıkları açısından büyük önem taşıyorlar. Ayrıca kendilerine has mimari unsurlar barındırmaları dolayısıyla da incelemeye doyum olmuyor. Hamam kültürünü yaşamak içinse İstanbul eşsiz bir şehir. Listemizdeki hamamları incelerken merakınızın uyanması ve ilk fırsatta bir hamam deneyimi yaşamanız dileğiyle.

  • Sağlık ve güzellik
  • Galatasaray
  • fiyat 4 üzerinden 2
Tarihi Galatasaray Hamamı
Tarihi Galatasaray Hamamı

İstiklal Caddesi ile Cihangir’i birbirine bağlayan Turnacıbaşı Caddesi üzerinde, Galatasaray Lisesi’nin arka kapısının hemen yanında yer alıyor Galatasaray Hamamı. 1481 yılına dek uzanan bir tarihe sahip. Kuruluş hikayesi de masal gibi. Sultan II. Beyazıt hamamın ve lisenin bulunduğu arsada gezerken tanıştığı dönemin sayılı zatlarından Gül Baba’ya kendisinden bir isteği olup olmadığını sormuş. Gül Baba da yüzyıllar boyu yaşayacak bir mektep ve hamamın olduğu bir külliye inşa edilmesini istemiş. Yatırı hala lisenin sınırlarında bulunan Gül Baba bu uzun vadeli arzusunun gerçekleşeceğini tahmin eder miydi bilinmez. Ancak yirmi birinci yüzyılda hala içinde yıkanabildiğimiz bir hamamın inşasına vesile olmuş. Galatasaray Hamamı’ndaki tellakların elinden geçmiş biri de burada bıraktığı bahşişlerle zamanında haberlere çıkan John Travolta. Türk dizisi sevmeyenleri bile ekranlara kitlemiş olan Muhteşem Yüzyıl’ın bazı sahneleri de burada çekilmiş. Vitray camlı tavanından sarkan görkemli avizesi ve duvarlarındaki çinili kısımlarıyla tarihini modern dokunuşlarla tazelemiş bu hamama gitmişken, ‘Pasha Servis’ alın deriz. Hamam, kese, köpük banyosu ve kırk dakikalık yağlı masaj bu paketin içinde.

Turnacıbaşı Sokak, 24, Galatasaray

www.galatasarayhamami.com

Etrafında ne yapılır?

Gama Gallery 

Hamamın etrafında ilk dikkatinizi çekecek yerlerden biri Gama Gallery. Avrupa, Kuzey Amerika ve Türkiye’den sanatçıları sergileyen galeride resim, fotoğraf ve performans gibi farklı mecralardan sanat üretimini inceleyebilirsiniz.

Turnacıbaşı Caddesi, 21, Beyoğlu

Sel Yayıncılık

Kitap kurtları ise Sel Yayıncılık’ın kitabevinin hamama birkaç metre mesafede bulunduğunu öğrendiklerinde çok sevinecekler. Hem edebiyat hem edebiyat dışı türlerinde bastıkları eserlerle ülkemizin en kaliteli yayınevlerinden birinin kitaplarının arasında zaman mefhumunuz değişecek.

Turnacıbaşı Caddesi, 17, Beyoğlu

Hayvore

Hamam sefası sonrası kabaran iştahınız sizi çok uzaklara gitmekten alıkoyabilir. Zaten buna gerek de yok çünkü hamam çıkışında sizi İstiklal Caddesi’ne götüren yol üzerinde bir lezzet durağı bulunuyor. Hayvore, Karadeniz yemeklerini sevenleri mest edecek başarılı bir lokanta.

Turnacıbaşı Caddesi, 4, Beyoğlu

Urban

Yemekten sonra Beyoğlu’na hala doyamadıysanız, sizi şehrin en güzel kafelerinden biri olan Urban’a alalım. Sanatçı ve entelektüel tayfanın bu mekandan neden vazgeçemediğini, İstiklal kaosuna paralel bir sokakta huzuru bulduğunuzda anlayacaksınız. 

Galatasaray Kartal Sokak, 6/A, Beyoğlu

  • Sağlık ve güzellik
  • Beyoğlu
  • fiyat 4 üzerinden 3
Kılıç Ali Paşa Hamamı
Kılıç Ali Paşa Hamamı

Osmanlı donanmasının güçlü kaptanlarından Kaptan-ı Derya Kılıç Ali Paşa tarafından inşa ettirilen hamam Tophane’nin tarihi manzarasından pay kapan yapılardan. Mimar Cafer Bozkurt ve ekibi tarafından gerçekleştirilen restorasyonu, 2017 yılında, kültürel mirası koruma alanında yapılan çalışmaları onurlandıran Europa Nostra ödülüne layık görülmüş. Mimar Sinan’ın ustalık dönemini yansıtan yapının mimari özelliklerinin korunarak canlandırılması çok sevindirici tabii. Yurt dışından turistlerin yoğun ilgi gösterdiği tarihi hamamı tecrübe etmek için kesenin ağzını açmak gerekiyor. Çünkü her etabı adabına uygun kurgulanmış lüks bir hamam keyfi yaşanıyor burada. Önce camegah isimli bölümde yumuşak yastıklı sofalarda şerbetiniz sunuluyor. Üstünüzü değiştirdikten sonra kurna başında ıslanmaya başlıyorsunuz. Deriniz sıcağa hazır hale geldiğinde ise göbektaşının bulunduğu merkez kısmına geçiyorsunuz. Burada uzanıp yüzyıllara tanıklık etmiş kubbeyi seyretmenin keyfine diyecek yok. Tellağınızın sizi yıkama vakti geldiğinde kurna başına geri dönüyorsunuz. Hamam girişinin hemen yanında peştemal, tas, havlu gibi hamam eşyalarını satın alabileceğiniz Derya isimli bir dükkana bulunuyor. Gelin hamamı ve damat hamamı gibi özel günleriniz için işletmeyle irtibata geçebilirsiniz.  

Hamam Sokak, 1, Tophane

kilicalipasahamami.com

 

Etrafında ne yapılır?

Sanat turu

Hamam gününüzü sanatla taçlandırmaya ne dersiniz? Karaköy çağdaş sanatın İstanbul’daki önde gelen semtlerinden biri. Mixer, Pi Artworks, .artSümer ve Galeri Nev aynı binada yer alıyor. Dolayısıyla sadece birkaç adımda farklı sanatçıların dünyalarıyla tanışabilirsiniz. 

Mumhane Caddesi, 46-50, Karaköy

Fasuli 

Milli yemeğimiz kuru fasulyeyi iddialı bir markaya dönüştüren Rize’li Mehmet Akif Köse’nin kurduğu Fasuli’nin Karaköy’deki merkez binası, hamam çıkışında guruldayan karnınızı doyuracak enfes lezzetler sunuyor.

Kılıç Ali Paşa Caddesi, 6, Tophane

Mükellef

Eğer karanlık çöktüyse ve siz İstanbul manzarası karşısında akılda kalan bir akşam yemeği tecrübesi istiyorsanız sizi Mükellef’e alalım. Arda Türkmen’in mezelerinden bahsetmemize gerek yok, onlar kendilerini anlatacaklardır. 

Maliye Caddesi, 8/A, Karaköy

Reklâm
  • Sağlık ve güzellik
  • Fatih
  • fiyat 4 üzerinden 4
Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı
Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı

Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı Türkiye’deki en büyük tarihi hamam. İstanbul’daki birçok mimari güzellikte olduğu gibi onda da Mimar Sinan’ın parmağı var. Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle eşi Haseki Hürrem Sultan için 16. yüzyılda Ayasofya'nın yanına inşa ettirilmiş. 1910 yılına dek aktif olarak kullanıldıktan sonra uzun bir dönem kapalı kalmış. 2008’de başlayan restorasyonundan sonra hizmete girmesinden beridir ise artık adeta bir keyif abidesi. Size mevsimine göre meyveler ve çeşitli baharatlarla hazırlanan şerbet ikram edildiğinde imparatorluk yıllarında gibi hissediyorsunuz. Özel eğitimli uzman tellak, natır, masör ve masözlere kendinizi teslim edin ve dünyaya yeniden gelin. Mesela erguvan yağıyla yapılan aromaterapi masajını deneyebilirsiniz. Ayrıca yapının mimari özelliklerine hayran kalacaksınız. Yetmiş beş metre boyunca uzanan hamam dışında olduğu kadar içinde de görkemli. Hem tarihi hissediyor, hem de modern ve hijyenik bir ortamda bulunuyorsunuz. Göbek taşının üstündeki desenler harika, hamamın kubbeleri de kurşun ile kaplı. 

Ayasofya Meydanı, 2, Fatih

www.ayasofyahamami.com

Etrafında Ne Yapılır?

Mihri Restoran

Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı'nın bahçesinde yer alıyor Mihri Restoran. Hamamın eskiden ateşinin yandığı Külhan bölümünde Türk ve Akdeniz Mutfağının en seçkin örneklerini sunuyor. 

Ayasofya Meydanı, 2, Fatih

Sultanahmet Camii

İstanbul’un simgelerinden biri Sultanahmet Camii. Batıda Mavi Camii diye adlandırılmasının sebebi kubbesinin içindeki çiniler. Bu muhteşem yapıya dışarıdan bakmak ayrı, içeriden bakmak ayrı büyülüyor.

Atmeydanı Caddesi, 7, Sultanahmet

Sarnıç Fine Dining Restoran

542 yılında inşa edilmiş bir su sarnıcında yer alan restoran nefes kesici bir ortama sahip. Harem’de Bir Venedikli isimli yemeklerini tavsiye ederiz. Trüf yağında dinlendirilmiş dana madalyonlara istiridye mantarı ve keçi peyniri eşlik ediyor. 

Soğuk Çeşme Sokak, 26, Fati

  • Sağlık ve güzellik
  • Fatih
  • fiyat 4 üzerinden 2
Çemberlitaş Hamamı
Çemberlitaş Hamamı

Sultan II. Selim’in eşi Nurbanu Sultan tarafından yapılması istenen Çemberlitaş Hamamı Mimar Sinan’ın ustalık dönem eserlerinden biri. Öyle zarif detaylarla bezeli ki araştırmacılar, fotoğrafçılar ve filmciler aynı tutku ve merakla yaklaşıyorlar bu yapıya. Özellikle kubbesi olağanüstü. İçeride göbek taşına uzanıp ter atarken kubbedeki deliklerden içeri sızan ışık huzmeleri sizi büyüleyecek. Yüzyıllar boyu buraya yıkanmak için gelip vakit geçirmiş, sosyalleşmiş eski nesilleri düşündükçe yaşadığınız zaman anlamlanacak. Dile kolay, 1584’ten günümüze hizmet verdiği için ülkenin en uzun süreli işletmesi unvanına sahip bir yer burası. Sıcak sizi gevşettikten sonra önerimiz ise Hint başı masajı yaptırmanız. Stres kaynaklı baş ağrısı olanlara çok iyi geliyor. Çemberlitaş Hamamı’nın güzelliğini merak edenler arasında şöhretler de var tabii ki. Sıkı kankalar Russel Crowe ve Cem Yılmaz’ın burada kese yaptırdığına dair medyatik bir not düşelim. Burada gelin hamamı ismi altında özel bir organizasyon hizmeti sunuluyor. Evlenmeden önce dostlarıyla unutulmaz bir anı yaşamak isteyen gelin adaylarına duyurulur.

Vezirhan Caddesi, 8, Fatih

www.cemberlitashamami.com

Etrafında Ne Yapılır?

Kapalıçarşı

Fatih Sultan Mehmet dönemine uzanan tarihiyle Kapalıçarşı, Osmanlı İmparatorluğu’nda ekonominin kalbinin attığı yermiş. Kırk beş bin metrekarelik alan üzerine kurulu çarşı dünyanın en eski ve en büyük alışveriş merkezi olarak görülüyor. Hala turistlerin şehirdeki ilk adreslerinden.

Kalpakçılar Caddesi, 22, Fatih

Day Day Pastanesi

Kapalıçarşı’daki bu tarihi pastanenin hangi lezzetini önersek bilemedik. 1969’dan beri gönüllerde taht kuran pastanede sabah saatlerinde böreklerle kahvaltı yapabilirsiniz. Tahinli çöreklerini kesinlikle deneyin. 

İskender Boğazı Sokak, 18, Fatih

Zeferan Restoran

Osmanlı ve Selçuklu mimarilerinden ilhamla restore edilmiş ihtişamlı Ajwa Oteli’nin tepesinde yer alıyor Zeferan Restoran. Yeşilköy’den Kadıköy’e uzanan panoramik bir manzarayla çevrili. Azeri mutfağının lezzetleri burada sizi bekliyor.

Piyer Loti Caddesi, 30, Fatih

Reklâm
  • Sağlık ve güzellik
  • Fatih
  • fiyat 4 üzerinden 3
Süleymaniye Hamamı
Süleymaniye Hamamı

Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan hamam Süleymaniye Camii’nin yapılışı sırasında inşa edilmiş. Mimar Sinan’ın kalfalık eseri ve ustanın diğer hamamları gibi gözlerinize bayram ettiriyor. Soğukluk, sıcaklık ve ılıklık gibi geleneksel hamam bölümlerine sahip olan yapı ayrıca Kanuni’ye özel bir bölüm de barındırıyor. Yapının etkileyici mimarisinden başka değişmeyen bir yönü daha var. O da geçmişten bugüne odunla ısıtılıyor olması. Girdiğinizde size verilen takunyalarla yürümek hemen modunuzu değiştirecek. Temizliğin vesile olduğu ve yüzyıllar süren bir kültürün bugünkü parçası olduğunuzu fark edeceksiniz. Yıkandıktan sonra havlulara sarılıp istirahat ederken yudumlayacağınız çayın tadı da bir başka gelecek tabii. Kadın ve erkeklerin aynı alanı kullandıkları Süleymaniye Hamamı’na gitmeden önce rezervasyon yaptırmanız şart. Oryantal zevklere meraklı yabancı turistlerin talebi yoğun olduğu için programınızı erkenden yapın. 

Fetva Yokuşu, 41, Fatih 

www.suleymaniyehamami.com.tr 

Etrafında Ne Yapılır?

Mısır Çarşısı

17. yüzyıldan bugüne yaşayan Mısır Çarşısı Eminönü Yeni Cami’nin arkasında yer alıyor. Meze, kuru yemiş, bitki, şifalı ot, zeytin, kurutulmuş meyve, pestil, el sanatları, giyim eşyası, altın, gümüş ve takı satan dükkânların arasında gezen kalabalığa karışmak her daim heyecan verici.

Erzak Ambarı Sokak, 92, Fatih 

Pandeli

Zamanında Atatürk’ün bile müdavimi olduğu bu tarihi restoranın macerası 1926’dan beri sürüyor.

Zeytinyağlı fasulye pilakileri enfes. Üzerinde dilim dönerle gelen patlıcan böreğine diyecek söz yok. Restoranın duvarlarını kaplayan çinilerin mavisi de muhteşem. 

Balık Pazarı Kapısı Sokağı 1/2, Mısır Çarşısı İçi, Fatih

Kurukahveci Mehmet Efendi

1871 yılından beri sürüyor Kurukahveci Mehmet Efendi’nin serüveni. Türk kahvesiyle özdeşleşen bir marka olmak kolay değil. Dükkanlarındayken sevdiklerinizi unutmayın.

Tahmis Sokağı, 66, Eminönü 

  • Sağlık ve güzellik
  • Fatih
  • fiyat 4 üzerinden 2
Cağaloğlu Hamamı
Cağaloğlu Hamamı

Ayasofya Camii içinde yer alan Sultan Mahmut Kütüphanesi’ne gelir getirmesi için 1741 yılında inşa edilmiş Cağaloğlu Hamamı. Yapılışı dönemin mimarlarından Süleyman Ağa ile başlamış ve Abdullah Ağa ile bitmiş. Girişe yerleştirilmiş ahşap ve şık panoda Osmanlı padişahlarının portreleri yer alıyor, her birinin mizacını inceleyebilirsiniz. Sizi girişte karşılayan diğer bir sürpriz ise fıskiyeli bir havuz. Sundukları servislerden yararlanmayı seçerseniz 1. Sultan Mahmut paketinin cennet vaat ettiğini fark edeceksiniz. Hizmet önce iki kişi tarafından yapılan kese ve köpük masajıyla başlıyor, ardından özel bir odada ayak masajıyla rahatlıyorsunuz. Bu sırada yüzünüze kolajen maske uygulanıyor. En sonunda ise arometerapi masajıyla kendinizden geçiyorsunuz. Bittiğinde girişte resmini gördüğünüz padişahlardan biri gibi hissettiyseniz, işletme amacına ulaşmış demektir. Burasının New York Times'ın "Ölmeden Önce Görülmesi Gereken 1000 Yer" listesinde yer alan tek Türk hamamı olduğunu da belirtelim.

www.cagalogluhamami.com.tr

Cağaloğlu Hamamı Sokak, 34, Fatih

Etrafında Ne Yapılır?

Lokanta 1741

Cağaloğlu Hamamı’nın içinden geçerek ulaştığınız bu restoranı özellikle akşam vakti deneyimleyin. Kulağınızda caz, arkanızda hamamın kubbelerinin estetik görüntüsü ve önünüzde Türk mutfağının güzide yemekleri.

Cağaloğlu Hamamı, Profesör Kazım İsmail Gürkan Caddesi, 34, Cağaloğlu

Yerebatan Sarnıcı

Bölgenin görkemli tarihi yapılarından biri kuşkusuz Yerebatan Sarnıcı. İçindeki Roma dönemi heykel sanatı şaheserleri Medusa başlarını görmelisiniz. Konser gibi etkinlik zamanlarında havası büyüleyici.

Yerebatan Caddesi, 1/3, Sultanahmet

İstanbul Erkek Lisesi

Cağaloğlu sokaklarına daldığınızda güzelliği gözünüzden kaçmayacak bir yapı da 1897’de inşa edilen Genel Borçlar İdaresi binasında yer alan İstanbul Erkek Lisesi. Fransız mimar Alexandre Vallaury’nin inşa ettiği yapı neo-klasik akımın özelliklerini taşıyor.

Türkocağı Caddesi, 4, Cağaloğlu

Tavsiye edilen
    İlginizi çekebilecek diğer içerikler
      Reklâm