Hamamlar ve spa'lar günümüzde belki de birçoğumuz için önünden çok ilgilenmeden geçip gittiğimiz yerler. Çoğu zaman bizden tavsiye isteyen yabancı turistler aracılığıyla hatırlıyoruz. Halbuki onlar tarihimizin ve kültürümüzün eşsiz tanıkları. Hijyen işlevleri için inşa edilmiş olsalar da, toplumumuzun tarihinde sosyalleşme alışkanlıkları açısından büyük önem taşıyorlar. Ayrıca kendilerine has mimari unsurlar barındırmaları dolayısıyla da incelemeye doyum olmuyor. Hamam v spa kültürünü yaşamak içinse İstanbul eşsiz bir şehir. Listemizdeki hamamları ve spa'ları incelerken merakınızın uyanması ve ilk fırsatta bir hamam ve spa deneyimi yaşamanız dileğiyle.
Sanitas SPA
Çırağan Palace Kempinski bünyesindeki Sanitas Spa’da hamam deneyimi modernize ediliyor. Buradaki hamam seçenekleri arasında Sultan Hamamı ve VIP Hamam uygulamalarını tavsiye ederiz. Sultan Hamamı bakımı, kese ve köpükten sonra Osmanlı dönemine ait şımartıcı yağlarla yapılan tüm vücut masajı ile sonlandırılıyor. Bu tecrübenin anılarınızda yer edeceğine eminiz. VIP Hamam ise üzüm veya kahve çekirdekleri, esmer şeker ya da bal kristalleriyle yapılan peeling’le başlıyor. Ardından başınıza, ellerinize ve ayaklarınıza özel yağlar eşliğinde dairesel hareketlerle masaj yapılıyor. Bu ritüel şerbet ikramıyla son buluyor. Yağlı bakımlardan hoşlanmayanlar için Thai masajı öneriliyor. Yağlı masaj ve spiritiüel bakım sevenlere ise Hint yaşam felsefesinden ilham alan Ayurveda masajı tavsiyemiz. Ayrıca Sanitas Spa’da hamam bakımından sonra ‘altın maske’ uygulaması yapılıyor. Böylece cildinize parlaklık, sıkılık ve dinç bir görünüm kazandırılıyor. Sanitas Spa’da pandemi önlemleri de düşünülmüş. Girişte yer alan Hotcabin, içeri girmeden önce 75 derecelik elektronik ısı ortamında, herkesi üzerindeki olası tüm virüslere karşı dezenfekte ediyor. Size özel lüks bir hamam deneyimi sunan Sanitas Spa’ya pandemi döneminde rahatlıkla gidebilirsiniz.
Instagram ve web sitesinden detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Yıldız Çırağan Caddesi Çırağan Palace Kempinski İstanbul 32, Beşiktaş.
Çatma Mescit Hamamı
Klasik hamam ritüelinin dışına çıkarak özel bir deneyim yaşamak istiyorsanız, tarihi dokusu ve VIP hizmetleriyle öne çıkan Çatma Mescit Hamamı’nı tercih etmelisiniz. Geçtiğimiz yıl kapılarını açan hamam, 1533 yılında Mimar Sinan tarafından inşa edilmiş. Bu hamamın olanaklarından faydalanmak için rezervasyon yaptırmanız gerektiğini not düşelim. Rezervasyon saatinde hamama sizden başka kimse alınmıyor, bu da pandemi döneminde Çatma Mescit Hamamı’nı gönül rahatlığıyla tercih etmenizi sağlıyor. Çatma Mescit Hamamı’nın diğer hamamlardan farkı, geleneksel kese-köpük ritüelinin Uzak Doğulu masaj terapistleri tarafından suyun ve dokunuşun iyileştirici gücünden faydalanılarak uygulanması. Bu hamamda her terapist eğitimli ve her hareket anlamlı. Her ayrıntı kendinizi özel hissetmeniz için düşünülmüş. Kese hareketleri vücutta kan akışına göre yapılırken, köpük masajı stres noktalarını hedef alıyor. Organik içerikli vücut maskeleri ve peeling’lerle cilt bakımı tamamlanıyor. Hamam sonrasında masaj klasikleri, Uzak Doğu masajları, medikal masaj veya anti-selülit masajı gibi hedef odaklı masajlardan birini tercih edebilirsiniz. Osmanlı saray hamamını deneyimlemek ve cildinize, vücudunuza, ruhunuza bakım yapmak istiyorsanız, Çatma Mescit Hamamı sizin için biçilmiş kaftan. Hamam ve masaj sonrasında sunulan zengin ikramlar da cabası.
Instagram ve web sitesinden detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Çatma Mescit Mahallesi Hayratçı Sokak Nova Plaza Pera Otel 1, Beyoğlu.
Cağaloğlu Hamamı
Sultan Mahmut tarafından yaptırılan Cağaloğlu Hamamı’nda Osmanlı padişahlarının portreleri karşılıyor sizi. Sunulan uygulamalardan 1. Sultan Mahmut paketi iyi bir seçenek. Bu paket önce iki kişi tarafından yapılan kese ve köpük masajıyla başlıyor, ardından özel bir odada ayak masajıyla rahatlıyorsunuz. Bu sırada yüzünüze kolajen maske yapılıyor. En sonunda ise aromaterapi masajı uygulanıyor. Bittiğinde kendinizi girişte resmini gördüğünüz padişahlardan biri gibi hissederseniz, seçtiğiniz bu paket amacına ulaşmış demektir. Cağaloğlu Hamamı’nın içinde 19. Time Out İstanbul Yeme İçme Ödülleri’nde En İyi Yeni Restoran ödülünü kazanan Lokanta 1741 de bulunuyor.
Instagram ve web sitesinden detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Cağaloğlu Hamamı Sokak 34, Fatih.
Tarihi Galatasaray Hamamı
İstiklal Caddesi ile Cihangir’i birbirine bağlayan Turnacıbaşı Caddesi üzerinde, Galatasaray Lisesi’nin arka kapısının hemen yanında yer alıyor Galatasaray Hamamı. 1481 yılına dek uzanan bir tarihe sahip. Kuruluş hikayesi de masal gibi. Sultan II. Beyazıt hamamın ve lisenin bulunduğu arsada gezerken tanıştığı dönemin sayılı zatlarından Gül Baba’ya kendisinden bir isteği olup olmadığını sormuş. Gül Baba da yüzyıllar boyu yaşayacak bir mektep ve hamamın olduğu bir külliye inşa edilmesini istemiş. Yatırı hala lisenin sınırlarında bulunan Gül Baba bu uzun vadeli arzusunun gerçekleşeceğini tahmin eder miydi bilinmez. Ancak yirmi birinci yüzyılda hala içinde yıkanabildiğimiz bir hamamın inşasına vesile olmuş. Galatasaray Hamamı’ndaki tellakların elinden geçmiş biri de burada bıraktığı bahşişlerle zamanında haberlere çıkan John Travolta. Türk dizisi sevmeyenleri bile ekranlara kitlemiş olan Muhteşem Yüzyıl’ın bazı sahneleri de burada çekilmiş. Vitray camlı tavanından sarkan görkemli avizesi ve duvarlarındaki çinili kısımlarıyla tarihini modern dokunuşlarla tazelemiş bu hamama gitmişken, ‘Pasha Servis’ alın deriz. Hamam, kese, köpük banyosu ve kırk dakikalık yağlı masaj bu paketin içinde.
Instagram ve web sitesinden detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Turnacıbaşı Sokak, 24, Galatasaray
Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı
Burası Türkiye’deki en büyük tarihi hamam. İstanbul’daki birçok mimari güzellikte olduğu gibi onda da Mimar Sinan’ın parmağı var. Mevsimine göre meyveler ve çeşitli baharatlarla hazırlanan şerbet ikram edildiğinde kendinizi imparatorluk yıllarında gibi hissedebilirsiniz. Özel eğitimli uzman tellak, masör ve masözlere kendinizi teslim edin ve dünyaya yeniden gelin. Mesela erguvan yağıyla yapılan aromaterapi masajını deneyebilirsiniz. Yapının mimari özelliklerine de hayran kalacaksınız. Göbek taşının üstündeki desenler harika, hamamın kubbeleri de kurşunla kaplı.
Instagram ve web sitesinden detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Ayasofya Meydanı 2, Fatih.
Kılıç Ali Paşa Hamamı
Osmanlı donanmasının güçlü kaptanlarından Kaptan-ı Derya Kılıç Ali Paşa tarafından inşa ettirilen hamam Tophane’nin tarihi manzarasına bakıyor. Mimar Sinan’ın ustalık dönemini yansıtan yapının mimari özelliklerinin korunarak canlandırılması çok sevindirici. Burada sizi lüks bir hamam deneyimi bekliyor. Geleneksel hamam ritüeli dışında masaj da yaptırabilirsiniz. Çocuklarıyla gelmek isteyenler için de ayrı bir seçenek mevcut.
Instagram ve web sitesinden detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Hamam Sokak 1, Tophane.
Çemberlitaş Hamamı
Çemberlitaş Hamamı, Mimar Sinan’ın ustalık eserlerinden biri. Öyle zarif detaylarla bezeli ki araştırmacılar, fotoğrafçılar ve filmciler aynı tutku ve merakla yaklaşıyorlar bu yapıya. Özellikle kubbesi olağanüstü. İçeride göbek taşına uzanıp ter atarken kubbedeki deliklerden içeri sızan ışık huzmeleri sizi büyüleyecek. Sıcak sizi gevşettikten sonra önerimiz ise Hint başı masajı yaptırmanız. Stres kaynaklı baş ağrısı olanlara çok iyi geliyor. Çemberlitaş Hamamı’nın güzelliğini merak edenler arasında şöhretler de var tabii ki. Russell Crowe ve Cem Yılmaz’ın burada kese yaptırdığına dair medyatik bir not düşelim.
Instagram ve web sitesinden detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Vezirhan Caddesi 8, Fatih.
Süleymaniye Hamamı
Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan hamam Süleymaniye Camii’nin yapılışı sırasında inşa edilmiş. Mimar Sinan’ın kalfalık eseri ve ustanın diğer hamamları gibi gözlerinize bayram ettiriyor. Soğukluk, sıcaklık ve ılıklık gibi geleneksel hamam bölümlerine sahip olan yapı ayrıca Kanuni’ye özel bir bölüm de barındırıyor. Yapının etkileyici mimarisinden başka değişmeyen bir yönü daha var. O da geçmişten bugüne odunla ısıtılıyor olması. Girdiğinizde size verilen takunyalarla yürümek hemen modunuzu değiştirecek. Temizliğin vesile olduğu ve yüzyıllar süren bir kültürün bugünkü parçası olduğunuzu fark edeceksiniz. Yıkandıktan sonra havlulara sarılıp istirahat ederken yudumlayacağınız çayın tadı da bir başka gelecek tabii. Kadın ve erkeklerin aynı alanı kullandıkları Süleymaniye Hamamı’na gitmeden önce rezervasyon yaptırmanız şart. Oryantal zevklere meraklı yabancı turistlerin talebi yoğun olduğu için programınızı erkenden yapın.
Web sitesinden detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Fetva Yokuşu, 41, Fatih