Ardıç kuşundan ilham al
“Ardıç kuşu, çok sevdiği ardıç meyvesinin kendisine gerekli kısmını yedikten sonra çekirdeğini midesinde çimlendirip toprağa hem de bir ardıç ağacının dibine bırakırmış,” diyor Gönül Paksoy. Asırlık, heybetli ardıç ormanları meğer böyle oluşurmuş. ‘Atıksız Mutfak’la ardıç kuşundan ilham almayı öğretiyor bize Paksoy. Tüketmeyi değil, dünyaya fayda sağlayan alışkanlıklar edinmeyi öğreten bir kitap bu. Dünya genelinde gıdaların üçte birinin atık olduğunu düşünürsek; atıksız bir mutfak peşinde koşmanın hayal değil, hepimiz için bir ödev olduğunu da anlarız. “Denklemin gücü biziz,” diyerek, yemek alışkanlıklarımızı değiştirmeye davet ediyor bizi Gönül Paksoy.
Zeytinyağlı barbunya kabuğu
Kabuk deyip geçme
“Vitamini kabuğunda” sözlerini siz de mutlaka duymuşsunuzdur. Domatesin, elmanın kabuğunu israf etmememiz için söylenir ve genelde başka meyveleri, sebzeleri tüketirken pek aklımıza gelmez. Paksoy’un kitabı, bu konuda da ufkunuzu açacak. Karideslerin sert olduğu için tüketmediğiniz kabuklarını rondodan geçirip, soslarda lezzet verici bir malzeme olarak kullanabileceğinizi; karpuz kabuğuyla hafif ve nefis zeytinyağlılar, hatta tatlılar hazırlayabileceğinizi; muz kabuğu ile bile bir çeşit dolma yapabileceğinizi keşfedeceksiniz. Tabii ki benzer bir durum sebze ve meyvelerin sapları, başları, daha nice atık deyip geçtiğimiz parçaları için de geçerli.
Pratik bilgiler keşfet
Sürdürülebilir bir beslenme tarzının peşinde koşmak, yeni bir gastronomik trend değil. Gönül Paksoy’un da işin moda tarafıyla bir ilgisi yok zaten, o daha iyi bir dünya ve daha sağlıklı bir yaşam için tavsiyeler veriyor. Üstelik verdiği tavsiyelerle normalde de yediklerinizi daha lezzetli bir hale getirebiliyorsunuz. Mesela taze Antep fıstıklarının etrafındaki pembemsi kabukların pilava ne kadar yakıştığını keşfedebilirsiniz. Reçinemsi bir lezzeti olan bu kabuklar, pilavlara karakteristik bir tat katıyor. Paksoy moda tasarımı ve gastronomi konusunda uzman biri olmasının yanı sıra, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden mezun bir kimya mühendisi aynı zamanda. Bu tecrübesi, malzemelerin içeriğini de detaylıca incelemesine olanak veriyor ve bu konudaki bilgilerini de bizimle paylaşıyor. Örnek olarak, portakal kabuklarının yüksek oranlarda limonoid adlı bir antioksidan içerdiğini ondan öğrenebilir ve bu kabukları beslenme alışkanlıklarınızın bir parçası yapacak tarifler keşfedebilirsiniz.
Hususi muhallebi
‘Atıksız Mutfak’la sınırlı kalma
Gönül Paksoy’un ilk yemek kitabı değil ‘Atıksız Mutfak’. Paksoy’un ‘Türk Yemekleri’ adlı kitabı da yakın zamanda piyasaya çıktı; fotoğrafları da yine Reyhan Ekşi imzalı. ‘Yenilenebilir Boncuklar’, ‘Çiçek Yemek’ ve ‘Yemek için Tasarımlar’ adlı kitapları da bulunuyor Paksoy’un. Tavsiyemiz, mutfak âdetlerinizi ‘Atıksız Mutfak’ ile başlayarak değiştirmeniz. Yeni alışkanlıklarınızdan memnun kalırsanız, zamanla yazarın diğer kitaplarına da geçersiniz. Kim bilir, belki bir gün Gönül Paksoy’un her yıl verdiği meşhur ziyafetlerden birine konuk olur, gerçek yemeğin kıymetini bilen başka insanlarla tanışırsınız…
‘Atıksız Mutfak’ın ciltli edisyonu 250 TL, ciltsiz edisyonu 200 TL. Tüm Gönül Paksoy kitaplarını www.gonulpaksoy.com’dan ve Akkavak Sokak 4/A, Nişantaşı adresindeki Gönül Paksoy Mağazası’ndan satın alabilirsiniz.