Müziğe kavuşuyoruz

‘Başka Bir Dünya Mümkün’ temasını benimseyen 49. İstanbul Müzik Festivali, 18 Ağustos-16 Eylül tarihleri arasında açık hava mekanlarında gerçekleşiyor. Programdan dikkatimizi çeken konserlerle karşınızdayız.

Reklâm

TEKFEN FİLARMONİ ORKESTRASI & ANNA VINNITSKAYA

Festivalin açılış konserinde günümüzün mühim piyanistlerinden Anna Vinnitskaya’ya Aziz Shokhakimov yönetimindeki Tekfen Filarmoni Orkestrası eşlik ediyor. Müziğiyle hikayeler anlatan Anna Vinnitskaya canlı izleyenlerin hayran kaldığı bir isim. İcrasının etkileyiciliği ve zor bestelerin altından başarıyla kalkmasıyla, müzik eleştirmenleri tarafından yere göğe koyulamıyor Vinnitskaya. Açılış konserinden önce ödül ve plaket töreni gerçekleşeceğini de not düşelim. Törende Türk keman okulunun uluslararası temsilcisi Cihat Aşkın’a Onur Ödülü verilecek.

18 Ağustos, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu, 20.00, 80-400 TL

TEKFEN FİLARMONİ ORKESTRASI & ANNA VINNITSKAYA, fotoğraf: Fatih Pınar

 

FAZIL SAY ‘DOĞANIN SESİ’

Fazıl Say, festivalin ‘Başka Bir Dünya Mümkün’ temasını yansıtan ‘Kaz Dağları’ ve ‘Yürüyen Köşk’ eserlerini seslendirecek. Gidon Kremer ve Yuri Bashmet gibi sanatçılarla oda müziği alanında iş birliklerine imza atan keman sanatçısı Friedemann Eichhorn da Fazıl Say’a eşlik edecek. casalQuartett de Say ile birlikte verdiği sayısız konsere bir yenisini ekleyecek. “Bu gezegende insanlar, bitkiler, hayvanlar, hep beraber gelecek için bir şey bırakmak istiyorsak, var olanı korumak zorundayız. Yaşatmaktan yana olmalıyız. Müzik de zaten bunu anlatıyor diye düşünüyorum.” diyor Say. Unutulmaz bir konser olacağına eminiz. 

19 Ağustos, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu, 20.00, 80-500 TL

FAZIL SAY, fotoğraf: Marco Borggreve

 

YILDIZLARLA ODA MÜZİĞİ: ALTUN & RUDIN & ŞENTÜRKER

Rus ekolünün önde gelen temsilcilerinden viyolonselci, şef, piyanist ve klavsenci Alexander Rudin, 1989 yılında İstanbul Müzik Festivali’nde ilk konserini vermişti. O gün bugündür birçok kez festivale konuk oldu. Bu yılki festival konserinde ise piyanist İris Şentürker ve viyolacı Efdal Altun ile bir araya geliyor. Ülkesinde Moskova Hükümet Ödülü, Rus Halkı Sanatçısı ve Devlet Ödülü’nün sahibi olan Rudin’e geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle sunulamayan İstanbul Müzik Festivali Yaşam Boyu Başarı Ödülü de bu konserde verilecek.
20 Ağustos, Rahmi M. Koç Müzesi, 20.00, 80-250 TL

YILDIZLARLA ODA MÜZİĞİ: ALTUN & RUDIN & ŞENTÜRKER
YILDIZLARLA ODA MÜZİĞİ: ALTUN & RUDIN & ŞENTÜRKER
YILDIZLARLA ODA MÜZİĞİ: ALTUN & RUDIN & ŞENTÜRKER

İDİL BİRET & FESTİVAL ORKESTRASI ‘MÜZİĞE ADANMIŞ BİR YAŞAM’

O, kariyeri boyunca dünyanın en seçkin orkestraları eşliğinde çalmış, üç bine yakın konser vermiş, kayıtlarıyla üç milyon müziksevere ulaşmış bir piyanist. İdil Biret’ten bahsediyoruz. Sanatçı bu yıl İstanbul Müzik Festivali’nde 80. yaşını kutluyor. Biret, bu özel konserde Can Okan yönetimindeki Festival Orkestrası ile buluşuyor. Can Okan, Stockholm Royal College of Music’te orkestra şefliği yüksek lisansı yaptıktan sonra İsveç’te birçok senfoni orkestrasıyla eserler yönetmiş bir isim. Festival Orkestrası ise devlet opera ve senfoni orkestralarında kadrosuz olarak çalışan, ülkemizin en yetenekli genç kuşak müzisyenlerini bir araya getiren bir topluluk. Geçtiğimiz yıl İstanbul Müzik Festivali kapsamında müziğin birleştirici gücüne inançla kurulmuştu Festival Orkestrası. Kaçırmamanızı tavsiye ettiğimiz bu konserde Bach’ın ‘Orkestra Suiti’nin ve ‘5. Brandenburg Konçertosu’nun heyecan verici bir yorumuna şahit olacaksınız. Ardından da İdil Biret’ten bir Chopin yorumu dinleyeceksiniz.

24 Ağustos, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu, 20.00, 80-300 TL

İDİL BİRET & FESTİVAL ORKESTRASI ‘MÜZİĞE ADANMIŞ BİR YAŞAM’, fotoğraf: Harold Shapiro
İDİL BİRET & FESTİVAL ORKESTRASI ‘MÜZİĞE ADANMIŞ BİR YAŞAM’, fotoğraf: Poyraz Tütüncü

BİFO ÖZEL: BORUSAN QUARTET & PAUL MEYER

Bu konserde Borusan Quartet ve klarnet sanatçısı Paul Meyer sahnede olacak. Klarnet için yazılmış müthiş yapıtlardan birini seslendirecek olan Meyer’in, enstrümanının ses rengini olağanüstü bir biçimde yansıtacağına eminiz. Mozart’ın tamamlanmış tek klarnet beşlisi olan eserde, klarnetin kadife tonunu Meyer’in virtüözitesiyle keşfedeceğiz. Borusan Quartet ise Pēteris Vasks imzalı ‘Yaylı Çalgılar Dörtlüsü no.4’e eşsiz bir yorum getirecek.

25 Ağustos, Sakıp Sabancı Müzesi Fıstıklı Teras, 20.00, 80-350 TL

BİFO ÖZEL: BORUSAN QUARTET & PAUL MEYER, fotoğraf: Özge Balkan
BİFO ÖZEL: BORUSAN QUARTET & PAUL MEYER, fotoğraf: Edith Held

 

İLHAN USMANBAŞ 100 YAŞINDA!

Tüm yaşamını müziğe adayan, bestelerindeki yenilikçi tavırla Türkiye müziğine çağdaş özellikler kazandıran İlhan Usmanbaş’ın 100. yaşını kutluyoruz festivalde. Sanatçının incelikli bir yorum gerektiren eserleri, Diskant Çağdaş Müzik Topluluğu tarafından seslendirilecek. Topluluk üyeleri Türkiye’nin en iyi orkestralarıyla çalışmanın yanı sıra solist olarak da başarılı kariyerlere sahipler. Konserde Usmanbaş’ın öğrencileri Ahmet Altınel, Özkan Manav ve Mehmet Nemutlu’nun bu konser için besteledikleri eserlerin dünya prömiyerleri de gerçekleşecek.

26 Ağustos, ARTER Arka Bahçe, 19.30, 80-150 TL

İLHAN USMANBAŞ 100 YAŞINDA! / Diskant Ensemble

 

FESTİVAL ORKESTRASI & HANDE KÜDEN

Keman sanatçısı Hande Küden için bir alkış lütfen! Küden, dünyanın en prestijli topluluklarından biri olan Berlin Filarmoni Orkestrası’nın 139 yıllık köklü tarihinde bir ilke imza attı. Topluluğa Türkiye’den kabul edilip orkestranın 1. keman grubunun asli üyesi olan Küden bu başarısıyla genç müzisyenlere umut ve heyecan verdi. Küden festivalde, Ricordi Şeflik Ödülü sahibi Cem Mansur yönetimindeki Festival Orkestrası ile buluşacak.


31 Ağustos, Saint Benoît Fransız Lisesi Büyük Avlu, 20.00, 80-300 TL

FESTİVAL ORKESTRASI & HANDE KÜDEN, fotoğraf: Poyraz Tütüncü

 

‘SAHNEDE İSYAN’ UFUK & BAHAR DÖRDÜNCÜ

Çağdaş müzik alanında tüm dünyada tanınan Ufuk & Bahar Dördüncü ikilisi, 10. yılına adım atan ‘Sahnede İsyan’ projesiyle festivalde. Debussy ve Stravinsky’nin eserlerinden oluşan bu proje, Jean-Luc Godard’ın asistanı Fabrice Aragno tarafından filmleştirildi. Sanatçının doğa, dans, Mısır ve Prag devrimlerinden esinlenerek oluşturduğu filmin adeta içine girerek, görsel ve işitsel bir türbülans yaratan Ufuk & Bahar Dördüncü’yü, Saint Benoît Fransız Lisesi’nin avlusunda izlerken, müzik ve imgenin buluştuğu bir yolculuğa çıkacaksınız.


1 Eylül, Saint Benoît Fransız Lisesi Büyük Avlu, 20.00, 80-250 TL

‘SAHNEDE İSYAN’ UFUK & BAHAR DÖRDÜNCÜ, fotoğraf: Ali Güler

 

MODIGLIANI QUARTET ‘BİR PRÖMİYER: VASKS’

Letonyalı besteci Pēteris Vasks bu yıl İstanbul Müzik Festivali’nde Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü alacak. Bu konserde ise Vasks’ın son eserinin Türkiye prömiyeri gerçekleşiyor. Vasks, festivalin ortak siparişi olan yeni eserini, Beethoven’ın geçirdiği ciddi bir hastalık sonrasında yazdığı ‘15. Yaylı Çalgılar Dörtlüsü’nün üçüncü bölümüne dayandırıyor: ‘Heiliger Dankgesang (Şükran Şarkısı)’. Vasks’ın yeni eserinin yanı sıra, Schubert’in ‘Yaylı çalgılar Dörtlüsü’nü de konserde dinleyebilirsiniz. 2003 yılında kurulan Modigliani Quartet’in Hamburg’daki Elbphilharmonie’nin büyük salonunda konser veren ilk yaylı çalgılar dörtlüsü olduğunu da ekleyelim. Four Seasons Hotel İstanbul at the Bosphorus’un Boğaz’a nazır muazzam atmosferi de konser zevkini ikiye katlayacak kuşkusuz.

6 Eylül, Four Seasons Hotel İstanbul at the Bosphorus, 20.00, 80-350 TL

MODIGLIANI QUARTET ‘BİR PRÖMİYER: VASKS’, fotoğraf: Jérome-Bonnet

 

SIMON GHRAICHY
Meksika ve Lübnan kökenli Fransız piyanist Simon Ghraichy, virtüözlüğüyle hayranlık uyandırıyor. Fransız Sarayı’ndaki konserine Liszt’in Bach, Verdi ve Mozart’tan piyanoya uyarladığı, romantik dönemi yansıtan eserlerle başlayacak Ghraichy. Akabinde konser, Goya’ya hayranlığıyla tanınan Granados’un ünlü ressamdan esinlenerek yazdığı Goyescas Süiti ile devam edecek. Ardından Lecuona ile Küba, Nyman ile minimalizm ve Márquez ile Meksika’ya uzanacak.

8 Eylül, Fransız Sarayı, 20.00, 80-350 TL

SIMON GHRAICHY, fotoğraf: Antonin Amy-Menichetti

 

‘SARI ÇİÇEK’ 700. Yılında Yunus Emre ile İnsana ve Kâinata Dair Bir Müzik Projesi

Festivalin özel projelerinden ‘Sarı Çiçek’, Yunus Emre’ye odaklanıyor. Şirin Pancaroğlu ve Bora Uymaz proje kapsamında Yunus Emre’nin dizeleriyle birleşen bestelere imza attı. İşte o eserler bu konserde ilk kez seslendirilecek. Klasik müzik geleneğiyle yetişmesine rağmen Türkiye müziği, doğaçlama ve tango çalışmalarıyla övgüler toplayan arp sanatçısı Şirin Pancaroğlu’nun, İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu solisti Bora Uymaz ile sahne alacağı konser, yakın zamanda kaybettiğimiz yapımcı ve kültür insanı Hasan Saltık’a ithaf ediliyor.

13 Eylül Pazartesi Four Seasons Hotel İstanbul at the Bosphorus, 20.00, 80-250 TL

‘SARI ÇİÇEK’ 700. Yılında Yunus Emre ile İnsana ve Kâinata Dair Bir Müzik Projesi, fotoğraf: Ahmet Gül, PTS

 

BİFO ÖZEL: BORUSAN İSTANBUL FİLARMONİ ORKESTRASI & KHATIA BUNIATISHVILI

Dünyanın önemli orkestraları ve şefleriyle çalışan, konserleri ayakta alkışlanan bir ismi canlı dinleme fırsatımız var festivalde; Khatia Buniatishvili. BBC Proms, Salzburg, Verbier, La Roque d’Anthéron festivallerinin konukları arasında yer alan Khatia Buniatishvili konserde, şef Rebecca Tong yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ile buluşuyor. 2003-2018 yılları arasında İKSV’nin sürekli orkestrası olan ve önemli yapıtların dünya prömiyerini yapan BİFO, BBC Proms’a ülkemizden davet edilen ilk orkestra.

14 Eylül, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu, 20.00, 80-500 TL

BİFO ÖZEL: BORUSAN İSTANBUL FİLARMONİ ORKESTRASI & KHATIA BUNIATISHVILIi, fotoğraf: Esther Haase-Sony

 

ACCADEMIA BIZANTINA

Accademia Bizantina sizi Venedik Sarayı’nda bir barok şölenine davet ediyor. Barok müziğin icra pratiği ve estetiği konusunda uzman bir ekip Accademia Bizantina. Erken dönem müziğinde başarısını kanıtlamış, tarihi çeyrek asrı aşmış bir topluluk olduklarını söylemek mümkün. Diapason d'Or, MIDEM, Prix Classica, Gramophone gibi prestijli ödüllerin sahibi olan Accademia Bizantina’nın Grammy adaylığı da bulunuyor. Bu konserlerinde başkemancıları Alessandro Tampieri ve mezzosoprano Sophie Rennert eşliğinde sahne alacaklar. İtalyan ağırlıklı barok bir programla nefis bir deneyim sizleri bekliyor.

16 Eylül, Venedik Sarayı, 20.00, 80-400 TL

ACCADEMIA BIZANTINA, fotoğraf: Guilia Papetti

 

Tavsiye edilen
    İlginizi çekebilecek diğer içerikler
      Reklâm