Ayasofya Müzesi

İstanbul'un en iyi müzeleri

Şehirde kültür avına çıkmak istiyorsanız, rotanız bizden. İstanbul'un en iyi müzelerini derledik

Reklâm

İstanbul, Bizans'tan beri ayakta duran harikalar, Osmanlı padişahlarının yaşadığı görkemli saraylar, şehrin önde gelen koleksiyonlarının sergilendiği özel müzeler ve modern sanat mabetleriyle dolu. Aralarında daha önce hiç gitmediğiniz var ise, bu ayıbı bir an evvel düzeltin. Hepsini zaten gördüğünüzü iddia ediyorsanız da, bu müzeler sizi her yeni ziyarette şaşırtacak bilgi ve bulgularla dolu.

  • Müzeler
  • Dolmabahçe
BJK Müzesi
BJK Müzesi

BJK Müzesi sadece bir futbol müzesi değil; siyah-beyaz renklerindalgalanmasına vesile olan her spor dalına yer veren, modern bir müze. 1650 metrekarelik müzenin üst katında bulunan, kulübün tarihi ve şampiyonluk kupalarına yer veren sergi alanı dahil; her köşe fiziksel engellilere uygun bir şekilde tasarlanmış. Müzenin etkileşimli alanları da bir hayli dikkat çekici; karaoke odasında Beşiktaş marşlarını söyleyebilir, bir başka odada Vodafone Arena’da oynanan ilk maçta kırılan desibel rekorunun simülasyonuna kulak verebilirsiniz. Minik Beşiktaşlılar ise dijital kartallar büyütebilecekleri ‘Yavru Kartal Besleme Alanı’nı çok sevecek.

  • Müzeler
  • Haliç
Rahmi M. Koç Müzesi
Rahmi M. Koç Müzesi
1994 yılında açılan Rahmi M. Koç Müzesi'nde birçok ülkeden ve farklı dönemlere ait endüstri ve mühendislikle ilgili objeler, belgeler yer alıyor. Müze bu obje ve belgelerin toplanması, ev sahipliği yapılması, araştırılması, korunması ve sergilenmesini amaçlıyor.
Reklâm
  • Müzeler
  • İstiklal Caddesi
Pera Müzesi
Pera Müzesi
1893’te mimar Achille Manoussos’un tasarladığı bina, 2005 yılında renove edildi ve Pera Müzesi açıldı. Koleksiyon sergileri arasında, Suna ve İnan Kıraç Vakfı’na ait Oryantalist Resim Koleksiyonu, Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu, Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu ve Fotoğraf Koleksiyonu bulunuyor. Pera Müzesi, dünyanın önde gelen müzeleriyle önemli sanatçıların süreli sergilerini düzenliyor.
  • Müzeler
  • Fındıklı
İstanbul Modern
İstanbul Modern
Türkiye’nin ilk modern sanat müzesi olan İstanbul Modern, Türkiye ve dünyadan modern ve çağdaş sanat eserlerinin yer aldığı sürekli ve süreli sergilere ev sahipliği yapıyor. Giriş kattaki Sürekli Sergi Salonu’nda müze koleksiyonu sergileniyor. Bu bölümde periyodik olarak yenilenen resim, heykel, yerleştirme, video gibi farklı alanlardaki çalışmalar yer alıyor.
Reklâm
  • Müzeler
  • Fatih
İstanbul Arkeoloji Müzesi
İstanbul Arkeoloji Müzesi
Türkiye’nin ilk müzesi olan Arkeoloji Müzeleri; Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi’nden oluşuyor. 1887 ve 1888 yılları arasında arkeolog, ressam ve müzeci Osman Hamdi Bey tarafından yapılan Arkeoloji Müzesi, 1891’de ziyarete açıldı. 1883’te Osman Hamdi Bey’in Alexandre Vallaury’e yaptırdığı Eski Şark Eserleri Müzesi binası, önce okul olarak kullanıldı, daha sonra 1917-1919 yılları arasında müze haline getirildi.
  • Müzeler
  • Sarıyer
Sakıp Sabancı Müzesi
Sakıp Sabancı Müzesi
1925 yılında Prens Mehmed Ali Hasan tarafından İtalyan mimar Edouard De Nari’ye yaptırılan bina, 2002 yılında müze olarak ziyarete açıldı. Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi zengin koleksiyonu ve uluslararası geçici sergileriyle sanatseverle buluşuyor.
Reklâm
  • Müzeler
  • Beşiktaş
İstanbul Deniz Müzesi
İstanbul Deniz Müzesi
1897 yılında kurulan Deniz Müzesi, Beşiktaş’taki yerinde 1961 yılında açıldı. Müzede Atatürk’ün Ertuğrul Yatı’nda kullandığı eşyalar, kadırga ve saltanat kayıkları, sancaklar, yağlı tablolar, haritalar, mühürler, madalyalar, deniz topları, gemi isim levhaları, gemi modelleri, deniz kıyafetleri ve deniz tarihine dair farklı eserler sergileniyor.
  • Müzeler
  • Sarıyer
Sadberk Hanım Müzesi
Sadberk Hanım Müzesi
Vehbi Koç’un eşi Sadberk Hanım için 1980 yılında kurduğu Sadberk Hanım Müzesi, Türkiye’nin ilk özel müzesidir. Müzede Sadberk Hanım’ın yaşamı boyunca topladığı etnografik eserler ve Hüseyin Kocabaş koleksiyonundaki arkeolojik eserler bulunuyor.
Reklâm
  • Müzeler
  • Çukurcuma
Masumiyet Müzesi
Masumiyet Müzesi
2014’te Avrupa’da Yılın Müzesi ödülünü kazanan Masumiyet Müzesi, Orhan Pamuk’un 2008 yılında yayımlanan aynı isimli romanından sonra 2012 yılında açıldı. Müzede, 1974-2000 yılları arasında geçen aşk hikayesindeki kahramanların kullandığı, giydiği, gördüğü, biriktirdiği tüm eşyaları kutu ve vitrinlerde görmek mümkün. Orhan Pamuk’un tanıdıkların evlerinden ve eskicilerden eşyalar toplayarak oluşturduğu Masumiyet Müzesi, 20. yüzyılın ikinci yarısındaki İstanbul hayatına dair de bilgiler veriyor.
  • Müzeler
  • Fatih
Kariye Müzesi
Kariye Müzesi
İsa’ya adanmış bir kilise olan Kariye Müzesi’nin inşa tarihi net olarak bilinmiyor. 536 yılında bir şapelin yerine o zamanlar manastır olarak yapılan müze, farklı dönemlerde zarar gördü ve onarılarak manastır işlevini sürdürdü. Uzun bir süre kilise olarak kullanıldıktan sonra, Sultan II. Beyazıd döneminde Sadrazam Hadım Ali Paşa tarafından 1511’de camiye çevrildi. 1945 yılında son olarak müzeye dönüştürülen Kariye Müzesi; mimari, mozaik ve freskolarıyla dikkat çeken bir yapı.
Reklâm
  • Müzeler
  • Fatih
Ayasofya Müzesi
Ayasofya Müzesi
Bizans İmparatorluğu döneminde yapılan Ayasofya Müzesi, günümüze kadar kalan en büyük kilise olma özelliğini taşıyor. Üç kez inşa edilen Ayasofya; 916 yıl kilise, 1453 İstanbul’un fethinden sonra 481 yıl cami olarak kullanıldı. 1935 yılında müze olarak ziyarete açıldı. Tarih boyunca; imparatorların taçlarını giydiği, zaferlerin kutlandığı, dokunulmaz olduğu için suçluların sığındığı bir yer olan Ayasofya'da ; iç ve dış nartek, üf nefli ve apsisli ana mekan ve galerilerden oluşuyor.
  • Müzeler
  • Fatih
Topkapı Sarayı Müzesi
Topkapı Sarayı Müzesi
Topkapı Sarayı, 1472-1478 yılları arasında Fatih Sultan Mehmet zamanında inşa edildi. Saray, 400 yıla yakın bir süre Osmanlı İmparatorluğu’nun yönetim merkezi ve padişahların yaşadığı yer oldu. 1925 yılında Topkapı Sarayı Müzesi olarak ziyarete açıldı. Müze; mimari yapıları, koleksiyonları ve 300 bin arşiv belgesi ile dünyanın en büyük saray-müzelerinden biri olma özelliğini taşıyor.
Reklâm
  • Müzeler
  • Fatih
Aya İrini Müzesi
Aya İrini Müzesi
Topkapı Sarayı’nın birinci avlusunda bulunan Aya İrini Müzesi, 6. yüzyılda inşa ‘kutsal barış’ anlamına gelen Aya İrini Kilisesi olarak inşa edildi. Artrium, narteks, üç nefli naos, apsis ve galerilerden oluşan yapı, Bizans çağı kiliselerinin en eskilerinden biri olma özelliğini taşıyor. Ayrıca Ayasofya’dan sonra İstanbul’un en büyük kilisesi olan Aya İrini Müzesi, son yıllarda klasik müzik konserlerine ev sahipliği yapıyor.
  • Görülmesi gereken yerler
  • Fatih
Yerebatan Sarnıcı
Yerebatan Sarnıcı
Ayasofya Kilisesi ve Topkapı Sarayı’nın su ihtiyacını karşılamak için 527 yılında inşa edildi. Sarnıçta iki sütunun altında biri yan biri ters olmak üzere Medusa başı kabartmalı iki mermer kaide bulunuyor. 1985-1987 yılları arasında sarnıç içinde gezi yolları yapılarak ziyarete açıldı. 140 metre uzunluğunda, 70 metre genişliğinde olan sarnıca 52 basamaklı taş bir merdivenle iniliyor. Yerebatan Sarnıcı’nda her biri dokuz metre yüksekliğinde 336 sütun bulunuyor.
Reklâm
  • Müzeler
  • Dolmabahçe
Dolmabahçe Sarayı
Dolmabahçe Sarayı
Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılan Dolmabahçe Sarayı, 1856 yılında kullanıma açıldı. Saray; Selamlık, Muayede Salonu ve Harem olmak üzere üç ana bölümden oluşuyor. Saray'da Ayvazovski, Zonaro, Fromentine’nin tablolarından oluşan resim koleksiyonları, Uzakdoğu’dan Japon ve Çin porselenleri, Yıldız ve Avrupa porselenleri, vazolar, tarihsel değerdeki saatler, şamdanlar, kristal avizeler bulunuyor.
Tavsiye edilen
    İlginizi çekebilecek diğer içerikler
      Reklâm