Atay İlgün

Sónar İstanbul'un diğer yüzü: Sónar + D

İlk kez 1994 yılında düzenlenen Sónar, müziğin yanı sıra yaratıcılık ve teknoloji alanında yeniliklere de kucak açıyor.

Reklâm

Ses ve görsellik üzerine çalışmalar yapan çeşitli sanatçılar ile oluşumları festivallerinin bir parçası haline getiren Sónar, birçok yeni sahne teknolojisinin de ilk kez sahnelendiği festival oldu hep. Sónar + D ismiyle farklı bir kolda çalışmalarını sürdüren ekip, festivallere ev sahipliği yapan şehirlerden, farklı disiplinlerde üretimlerini sürdüren sanatçıları bir araya getiren programlarıyla ilgi çekiyor. Teknoloji ve sektöre dair çeşitli panel ve buluşmalar gerçekleştiren bir platform olarak da tanımlayabileceğimiz Sónar + D, kültür sanat alanında yeni akımları takip ederek geniş kitlelere ulaştırıyor. 

Geçtiğimiz yıl Barcelona’da gerçekleşen festivalde sanal gerçeklik alanındaki yeniliklere yoğunlaşan Sónar + D, yaklaşık dört bin katılımcının yer aldığı konferanslar ve atölye çalışmaları düzenlemişti. Sónar + D, İstanbul’da da incelikle hazırlanmış bir programla karşımızda. Küratörlüğünü Lalin Akalan’ın üstlendiği Audiovisual programında hem Türkiye’den hem de yurt dışından birçok heyecan verici performans gerçekleşiyor. Audiovisual’ın teknoloji ve sanatı kesiştiren programından üç performans seçtik:

Modular Ambient Live Set - Cem + RG

New York ve Berlin’in yeraltı müzik sahnelerinin dikkat çekici isimlerinden Cem + RG’nin modüler ekipmanlar kullanarak çalacağı ambient setine, Türkiye’nin en heyecan verici görsel oluşumlarından NOS Visual Engine eşlik ediyor. Audiovisual programının en özel performanslarından biri olacağı kesin. Deniz Kader ve Candaş Şişman’ın 2011 yılında hayata geçirdiği NOHlab’in Osman Koç’la birlikte kurduğu NOS Visual Engine kolektifi, bugüne dek görsel iletişimde sınırları zorlayan projeleriyle birçok prestijli ödül kazandı.

Aestethic Animism - Atay İlgün

Ankara çıkışlı plak şirketi ve yayınevi Wounded Wolf Press’in kurucularından Atay İlgün, görsel-işitsel performanslarında, dijital dünyanın sınırlarını esneterek kendine has bütünler yaratıyor. Dijital şiir tekniği ve modern kompozisyonları harmanlayan İlgün, içinde bulunulan ortam ve zamana göre çeşitlilikler gösteren, izleyicilere gerçeklik algısını sorgulatan bir performansa imza atıyor.
Reklâm

Supercodex - Ryoji Ikeda

Kariyeri boyunca ilham verici çalışmalara imza atmış Japon müzisyen ve görsel sanatçı Ryoji Ikeda’nın ‘Supercodex’ isimli canlı performansı, ses ve görsellerin sıra dışı bir perspektifle işlendiği bir deneyim vaat ediyor. Ikeda’nın performansında kullandığı kaynakların bileşenlerine matematiksel ve fiziki hassasiyetle yaklaşarak hayata geçirdiği ‘Supercodex’ projesi, Japon sanatçının 2013 yılında yayınlanan aynı isimli albümünden yola çıkıyor.
Tavsiye edilen
    İlginizi çekebilecek diğer içerikler
      Reklâm