[title]
1954 yılında bir kırtasiyeci olarak yola çıkmış bir dükkân burası; plak satmaya başlamaları ise 60’lı yılların ortalarına denk geliyor. Anlayacağınız tarihi diyebileceğimiz bir plakçı İbrahim Atala ve Yusuf Atala kardeşlerin kurduğu Lale. Raflar caz plaklarının hakimiyetinde olsa da, klasik müzik ve klasikleşmiş rock-blues plaklarını, Türk sanatçıların albümlerini de bulmanız mümkün. Lale Plak’taki plakların hepsi yeni baskı, yani ikinci el plaklar satmıyorlar. Dükkânda şimdilerde aile mirasını devam ettiren Hakan Atala’ya Lale Plak arşivine katmaktan gurur duyduğu plakları soruyoruz. “İlhan Mimaroğlu kayıtları ve Béla Bartók’un Anadolu köylerinde dolaşarak kaydettiği saf Türk müziği kayıtları,” diye cevap veriyor.
Hakan Atala
İyi bir plak dükkânında olması gerektiği gibi müşterilerle birebir ilgileniyor, ne dinlediklerini yakından takip ederek onlara yeni müzikler öneriyor ve yeni isimlerle tanışmalarını sağlıyorlar.
Karşımızda tecrübeli bir plakçı olunca plak dükkânı işletmenin zorluklarını sormadan edemiyoruz. “Müzik özellikle ülkemizde lüks tüketim olarak görülüyor ve ekonomik en küçük dalgalanmada ilk kesilen harcamalardan biri oluyor. Beyoğlu’nun ve dolayısıyla Türkiye’nin durumu da bizi ciddi şekilde etkiliyor,” diyor Atala. Arşivinize bilhassa caz plakları katmak istediğinizde soluğu Lale Plak’ta alarak dükkânın direnişinin bir parçası olabilirsiniz.