1893’te mimar Achille Manoussos’un tasarladığı bina, 2005 yılında renove edildi ve Pera Müzesi açıldı. Koleksiyon sergileri arasında, Suna ve İnan Kıraç Vakfı’na ait Oryantalist Resim Koleksiyonu, Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu, Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu ve Fotoğraf Koleksiyonu bulunuyor. Pera Müzesi, dünyanın önde gelen müzeleriyle önemli sanatçıların süreli sergilerini düzenliyor.
Reklâm
Time Out diyor ki
Ayrıntılar
ETKİNLİKLER
Sergi, algoritma sanatının öncülerinden Vera Molnár'ın bilgisayar sanatı üzerindeki etkisine odaklanırken, Maurer ve Rákóczy'nin sanatsal pratiklerinin soyutlamanın sınırlarını nasıl genişlettiğinin de izini sürüyor. 2024 Macar-Türk Kültür Yılı etkinliklerine eşlik eden sergi, Molnár, Maurer ve Rákóczy'nin bireysel pratiklerini birbirleriyle ilişkili olarak bir araya getirmenin yanı sıra sanatçıların algoritma sanatına nasıl yön verdiklerini de gözler önüne seriyor.
Sergi 19 Eylül-26 Ocak tarihlerinde Pera Müzesi’nde.
Vera Molnár’ın İzinde
Pera Müzesi’nde, bilgisayar sanatının öncülerinden sayılan sanatçı Vera Molnár’ın üretimlerinden esinlenen güncel sanatçıların yapıtları sizleri bekliyor. 1960’larda basit algoritmalarla deneysel çalışmalar yaparak sistematik görsel serilerinin çizimlerini yapan Molnár, ardından Sorbonne Üniversitesi’nin bilgisayar merkezinde yaptığı çalışmalarla dijital işler üreten ilk sanatçılardan biri olmuştu. Bu sergiye katılan sanatçılar ise algoritmalar kullanarak video veya artırılmış gerçeklikte çalışmalara imza atıyor. Molnár’ın çalışma yöntemlerini kullanarak veya görsel dünyasına atıfta bulunarak üretimlerini gerçekleştiren sanatçılar, geçtiğimiz yıl 99 yaşında vefat eden sanatçının pratiğine bir saygı duruşunda bulunuyor. Sergide Molnar’ın eserlerinin yanı sıra Refik Anadol, Arno Beck, Peter Beyls, Snow Yunxue Fu, Mario Klingemann gibi isimlerin yapıtlarını görebilirsiniz.
Sergi 19 Eylül-26 Ocak tarihlerinde Pera Müzesi’nde.
Reklâm
Discover Time Out original video