Star Wars'un dev bir markaya dönüşmesinin sebebi filmleri midir yoksa yan ürünleri mi? 2010’da sadece oyuncak satışının 510 milyon dolara ulaşması, 2016’da yeni filmle ilgili 5 milyar dolarlık ürün satışının beklenmesi bu sorunun cevabını veriyor bize (Serinin son filmi 'The Force Awakens'in dünya çapındaki hasılatı ise 2 milyar dolar civarındaydı). Serinin sıkı takipçilerinin gözü ise marketlerde, kitapçılarda karşımıza çıkan ürünlerden ziyade daha nadir bulunan parçalarda. Star Wars’çuların hayallerini süsleyen ve yüksek koleksiyon değeri taşıyan parçalar arasında bir seri var ki, başkalarına hiç benzemiyor.
Hikâyesi 80’li yılların sonlarına doğru, Türkiye’ye ithal edilen Star Wars oyuncaklarını üreten firmanın imalatı durdurmasıyla başlıyor. Arzın tükenmesine rağmen talebin henüz bitmediğini fark eden SB Products adındaki bir firma, lisans konusunu dert etmeden sektöre giriş yapıyor. ‘Dünyayı Kurtaran Adam’da Star Wars’tan sahneler izlemiş bir milleti şaşırtmayarak, 14 figür ve 2 araçtan oluşan serinin adını ‘Stars War - Uzay Savaşçıları’ koyuyorlar. Figürlerin hepsi uzaktan halis mulis Star Wars ürünlerine benziyor, ama yakından inceledikçe bir gariplik olduğunu fark ediyorsunuz. Yanlış yazılan isimler (See-Threep adlı bir karakter duyan beri gelsin), filmlerde var olmayan karakterler (siz hiç mavi Stormtrooper gördünüz mü?), Türkçeye enteresan şekilde çevrilen isimler (Kara Lider kim tahmin edin) gibi…
Heybetsiz kılıcıyla Kara Lidor ve uzay gemisini bir hesap makinesiyle kontrol eden 'Imperial Gunner'
Bu sempatik vurdumduymazlıklar sayesinde figürlerin değeri yıl geçtikçe artıyor. www.uzaystarwars.com adresindeki dijital arşiv figürler ve tarihçeleri hakkında bilgi veriyor. Sitenin kurucusu Mete Akın, Amerika’da doktorluk yapıyor. Rahmetli anneannesinin 1988 yılında kendisine bir figür hediye etmesi sayesinde bu dünyayla tanışmış. Bundan 20 yılı aşkın bir süre sonra çocukluk odasını elden geçirirken mavi renkte bir Star Wars figürü bulmuş. ‘Blue Star’ adında, filmlerde yer almayan bu karakterin SB Products tarafından üretilen sahte figürlerden biri olduğunu öğrenmiş.
‘Uzay Savaşçıları’ figürlerini biriktirmeye devam eden Mete Akın'ın şu an kutusuz figürlerden oluşan eksiksiz bir koleksiyonu bile var. Kurduğu site sayesinde yabancı koleksiyoncular, tavan arasındaki eski oyuncaklarını değerlendirmek isteyenler Akın’dan tavsiye alıyor. Tanık olduğu en büyük satış kutu içindeki bir ‘Headman’ figürünün 35.000 dolara satılması. ‘Headman’ çok nadide bir parça çünkü hem filmlerde yer almayan bir karakter, hem de dünyada bilinen sadece altı örneği var. Akın’ın favori parçası ise benzersiz renkleri ve küçüklüğünü hatırlatan maneviyatı sebebiyle ‘Blue Star’.
Absürtlükleri sağ olsun, ‘Uzay Savaşçıları’ figürlerinin piyasası hâlâ hareketli. Bir figür daha ortaya çıkınca elbet yolu internetteki forumlara veya bir Star Wars hayranının radarına düşüyor, ardından da havada kapılıyor. Hatta bir koleksiyoner SB Products’ın fabrikasını bulup figürlerin üretiminde kullanılan kalıpları bile toplamış. Kıssadan hisse: Eski sandıkları, çocukluktan kalma oyuncak yığınlarını bir karıştırın; belki nadir bulunan bir uzay savaşçısı gün yüzü görmeyi bekliyordur.