Filmin yazarı ve yönetmeni Julia Ducournau’ya ‘Titane’ı ve daha fazlasını sorduk.Phil de Semlyen
PARİS’TEKİ DAİRESİNDE BULUŞTUĞUMUZ yönetmen Julia Ducournau lavabosunun seramik kısmına vurarak son filmi ‘Titane’daki burun kırma sahnesinin izleyenler üzerinde yarattığı etkiyi açıklıyor. “Mesele ses,” diyor. “Sesi duyunca beklentiye giriyor ve ‘Hayır, olamaz!’ diyorsunuz.” Kendini keşif yolculuğuna çıkan soğukkanlı katil Alexia’ya (Agathe Rousselle) odaklanan ‘Titane’ ile Altın Palmiye kazandı Ducournau. Sınırları zorlayan sahneleriyle akıllardan çıkması zor bir gerilim filmi olan ‘Titane’ı yazarı ve yönetmeni Ducournau’dan dinledik.
Çok konuşulan burun kırma sahnesiyle başlayalım. Bu sahneyi gözlerimi kapatarak zar zor izleyebildim.
Göründüğü kadar şiddetli bir sahne değil. Karakterin lavabo kenarında burnunu kırdığı an, aslında aynı şeyin iki farklı çekiminin bir araya getirilmesiyle oluşturuldu. Karakter eğilirken ve sonrasında uzaklaşırken olmak üzere iki çekim yaptık. Ardından VFX ile bu çekimleri birleştirdik. Filmin yapımı sırasında hiçbir burun kırılmadı.
'Raw / Çiğ’ filminizin ilk gösterimi sırasında bir izleyici bayılmıştı. ‘Titane’ benzer tepkiler aldı mı?
Sosyal medya kullanmadığım için bilmiyorum. Bir kız bana sarılıp omzumda ağlamıştı. Kendine bakışını sorgulatan bir sanat eserine tepki vermesini anlayabiliyorum. Altından kalkması zor bir his, bu yüzden onu elimden geldiğince sakinleştirmeye çalıştım. Bayılma konusu ise epey eski bir olay.
‘Titane’ akışkan cinsiyet kimliği ve kabullenmeyle ilgili bir hikaye anlatıyor. Sizin için ne kadar kişisel bir hikaye bu?
Otobiyografi değil tabii ki (gülüyor). Ama filmlerimin her anında benden bir parça var. Cinsiyetin insan olarak bizi tanımlamadığını düşünüyorum. Cinsiyet klişelerinin insanlarla etkileşime geçişimizi etkilemesi korkunç. İnsan olma deneyiminin çok daha geniş bir spektruma yayıldığı bir dünya hayal etmek istedim.
‘Titane’ Cronenberg’in ‘Crash / Çarpışma’ filmiyle karşılaştırılıyor. Size ilham veren ancak daha az bilinen bir film var mı?
Sophia Loren ve Marcello Mastroianni’nin rol aldığı ‘Una giornata particolare / Özel Bir Gün’ filmini severim. Adam, gay; kadın ise heteroseksüel ama birbirlerini oldukları gibi kabul edip seviyorlar. Harika bir film.
Altın Palmiye kazandığınız yanlışlıkla ödül töreninin başında açıklanmıştı. Sizin için nasıl bir deneyimdi?
Çılgınca! Ama geriye dönüp baktığımda, böyle olduğu için çok mutluyum. Son Cannes Film Festivali’nin üzerinden iki yıl geçmişti. Hatalar oldu ama en nihayetinde herkesin anlayışla karşılayabileceği bir şeydi. Adımı söylediklerinde bile hâlâ bunun bir hata olduğunu düşünüyordum.
Hollywood ilginizi çekiyor mu? 200 milyon dolara bir filmi çekmeye ne dersiniz?
200 milyon dolar mı? O parayla 10 tane film çekerim!
Ama Hollywood’da yalnızca belirli türde filmler çekebileceksiniz. Bu tip filmler gerçekten ilginizi çekiyor mu?
Marvel tarzı yapımlardan mı bahsediyorsunuz? ABD’de film çekmeyi tabii ki isterim. Benim için en iyisi ABD ile Avrupa arasında gidip gelmek, ama çalışmalarıma Fransa’da devam etmek olurdu. Fransa’da bu janr bizim için yeni bir dünya sunuyor,dolayısıyla üzerinde daha fazla çalışabiliriz. ABD’de ise her şey daha oturmuş durumda, yönetmenlerin sayısı daha fazla. Ama ABD’ye gitmeyi ve sevdiğim bazı oyuncularla çalışmayı çok isterim. Süper kahraman filmleriyle ilgili bana o kadar çok soru soruldu ki, bunun sebebini merak
ediyorum. Olgunlaşmak için yapılması gereken zorunlu bir şey mi süper kahraman filmi çekmek?
‘Titane’ MUBI’de izlenebilir.