okja
Fotoğraf: Netflix'in izniyle

Netflix'te yayınlanan 'Okja'yı yönetmeni Bong Joon-Ho'dan dinledik

Bong Joon-Ho’nun geçtiğimiz aylarda Cannes Film Festivali’nin gündemine oturan filmi ‘Okja’ Netflix’te yayınlandı.

Tom Huddleston
Reklâm

Cannes’da Altın Palmiye için yarışan filme dair Bong JoonHo’ya sormak istediklerimiz vardı…

‘Okja’da ucuz et elde edebilmek amacıyla domuzların genetik yapısını değiştirmek isteyen bir şirketle karşılaşıyoruz. Vejetaryen misiniz?
Hayır! Ama vejetaryen sayılırım. ‘Okja’nın yapım sürecinde daha az et tüketmeye başladım. Büyüdüğüm ülke olan Kore, tam bir barbekü cennetidir. Seul’de bir vegan lokanta bulmanız çok zor. Bu filmi izleyenlerin vegan beslenmeye başlamalarını istemiyorum. Yedikleri hayvanın bir tabakta önlerine sunulana dek hangi aşamalardan geçtiğini düşünmeleri yeterli.

Okja, bilgisayarda yaratılmış bir karakter. Yaratım sürecinde hangi hayvanlar üzerinde araştırma yaptın?
Hipopotamlar, gergedanlar ve domuzlar üzerinde tabii ki. Bir de denizayıları. Denizayıları dünyanın en sevimli hayvanları. Sanki kendileriyle dalga geçiliyormuş ya da haksız yere suçlanmışlar gibi bir ifadeleri var. Birbirimize hayvanların gözlerinin fotoğraflarını gönderip durduk. Okja’nın gözlerinin harika olması için sıkı çalıştık.

Bong Joon-Ho: "Okja oldukça güncel ve politik bir yapım."

Sence tabaklarımızda Okja gibi genetiği değiştirilmiş hayvanlar göreceğimiz günler yakın mı? 
Filmdeki The Mirando Corporation adlı şirketin çıkış noktası gerçek bir firma, ama avukatım bu şirketin adını söylemekten sakınmamı tembihledi! Sadece ilk harfinin aynı olduğunu söyleyebilirim. Ve evet, Okja gibi hayvanların yemek olarak servis edilmesine çok az zaman kaldı. Bir şirket genetiği değiştirilmiş somon yaptı bile. Yiyecek krizini bahane ediyorlar hep ama ben kâr etmek dışında bir amaçlarının olmadığını düşünüyorum.

Filmde Jake Gyllenhaal ve Tilda Swinton gibi yıldızlar rol alıyor. Onlarla çalışmak eğlenceli miydi?
Setteyken sanki okuldaymışız ve Tilda da benim ablammış gibi hissettim. Diyaloglar konusunda çok başarılı, harika doğaçlamalar yaptı. Jake is yaptığı işe kendini tamamen veren birisi. Performansı abartılı gibi duruyor ancak filmi kurgularken ara ara bazı küçük anlarda ne kadar kırılgan bir karakter çizdiğini fark ettim. Çok etkileyici. 

Neden senaryoyu beraber yazmak için İngiliz gazeteci Jon Ronson’u tercih ettin? Kimileri bu filme bilim kurgu diyebilir ama aslında oldukça güncel ve politik bir yapım. Bu nedenle bir gazetecinin dokunuşu önemliydi. Jon, ‘Psikopat Testi’ ve ‘Onlar’ gibi kitaplarında çok uluslu şirketleri ele alıyor. Bir yandan da çok iyi bir mizah anlayışı var ve oldukça iğneleyici. İngilizce benim ana dilim değil, dolayısıyla diyalog ve karakterlerdeki ince detaylar için tamamen ona güvenmek zorundaydım.

‘Okja’ Netflix’te.

Tavsiye edilen
    Reklâm