André Kertész’e saygı duruşu


Fotoİstanbul’da bu yıl itibariyle her sene bir ülke onur konuğu olacak, o ülkenin fotoğrafçıları İstanbul’a davet edilecek ve yine o ülke özelinde etkinlikler düzenlenecek. Bu yılın onur konuğu Macaristan. Fotoğraf ve Macaristan dendiğinde akla ilk gelen isimlerden biri ise kuşkusuz André Kertész.
1985 yılında kaybettiğimiz Kertész sadece Macaristan’ın değil, tüm dünyanın en önemli fotoğrafçılarından biri. Kariyeri boyunca işlerinin yeterli ilgiyi görmediğini düşünse de, pek çok ismi fotoğraflarıyla derinden etkilemiş birisi o. “Kertész deklanşöre her bastığında, kalbinin attığını hissediyorum,” diyen efsane fotoğrafçı Henri Cartier-Bresson mesela.
Bir diğer efsane fotoğrafçı Brassaï ise Kertész’i anlatırken şöyle diyor: “Büyük bir fotoğrafçının sahip olması gereken iki özelliğe sahipti o: Dünyaya, insanlara, hayata karşı uslanmaz bir açlığı ve keskin bir biçim duygusu vardı.” Lafı uzatmayalım ve Kertész’in ‘Fotoğraftaki Modern Ruh’ sergisini Fotoİstanbul kapsamında görebileceğimizi not düşelim.