İstanbul'da bu hafta sonu yapılacak ne var?

İstanbul'da bu hafta sonunun en iyi konserleri, etkinlikleri, filmleri, sergileri ve daha fazlası

Reklâm

Dünyanın en hareketli şehirlerinden birinde yaşamanın ayrıcalıklarından istifade etmek için, bu hafta sonu için seçtiğimiz etkinliklere bir göz atın. Can sıkıntısına son! 

  • Sanat
  • Fındıklı
Kâr amacı gütmeyen sanat alanı Merdiven Art Space, Lütfi Özden’in kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. Ferhat Özgür küratörlüğünde sanat tutkunlarıyla buluşan sergi, doğa, ses, melodi, yankı, tını, gürültü ve mekan arasındaki dinamik ilişkileri keşfe çıkıyor. Lütfi Özden, sesi sadece işitsel bir unsur olarak kabullenmenin ötesine geçerek onu bir forma dönüştürüp görsel ve işitsel dünyalar arasında yeni diyaloglar kuruyor. Mekan ise bu diyaloğa ev sahipliği yapan, ses ve görselliğin eş zamanlı yankılandığı ve dönüştüğü bir alan olarak kuruluyor. Sergi 7 Mart-18 Nisan tarihlerinde Merdiven Art Space’te.
  • Etkinlikler
  • Haliç
30. yılını kutlayan Rahmi M. Koç Müzesi, sanat ve mühendislik dünyasını bir araya getiren ‘Beygir Gücü’ sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi sizi iki ana başlık altında sanat ve mühendislik dünyasında büyüleyici bir yolculuğa çıkarıyor: ‘Rahmi M. Koç Koleksiyonu’ndan At Figürleri’ ve ‘Rahmi M. Koç Müzesi’nden Otomobil Hikayeleri’. Mustafa V. Koç Binası/tarihi Lengerhane Binası’nda yer alan at figürleri bölümü, atın sanattaki yerini keşfetme imkanı sunarken; Erdoğan Gönül Galerisi’ndeki otomobil hikayeleri bölümü, otomobilin 19’uncu yüzyıldan günümüze uzanan mühendislikteki dönüşümünü gözler önüne seriyor. Sergi 27 Kasım-10 Haziran tarihlerinde Rahmi M. Koç Müzesi’nde.
Reklâm
  • Sanat
  • Beyoğlu
Kairos, Sami Kısaoğlu’nun solo sergisine ev sahipliği yapıyor. Lens tabanlı üretimlerinde sıklıkla birincil görüntünün ötesindeki imgeleri araştıran, görüntünün çok anlamlılığı, çelişkileri ve ikilikleri üzerine düşünen sanatçı, çalışmalarında öğrenilmiş ve tek tipleşmiş bakış açılarını sorgulamayı amaçlıyor. Kısaoğlu, ‘Sessizlik Atlası’ sergisinde ise sessizliğin yalnızca duyduğumuz bir şey değil, aynı zamanda duyumsadığımız bir şey olduğu önermesinden hareket ediyor. Mekanlar, mimari, manzaralar ve bireylerin iç dünyalarındaki sessizlik hallerine dair çok katmalı bir imgeler sözlüğü niteliğindeki ‘Sessizlik Atlası’ sergisine Ahmet Soysal, Ali Akay ve Enis Batur’un metinleri eşlik ediyor. Sergi 4-12 Nisan tarihlerinde Kairos’ta.
  • Müzik
  • Şişhane
Taylor Kirk'ün blues’dan rock’a, cazdan pop ve elektroniğe uzanan geniş ses manzaraları yarattığı folk müzik projesi Timber Timbre, karanlık ve büyüleyici sound’uyla İstanbul’a geliyor. Melankolik tınıları sinematik dokunuşlarla buluşturan grubun sizi adeta bir film noir atmosferine sürükleyeceğini söyleyebiliriz. ‘Magic Arrow’ parçaları ‘Breaking Bad’ ve ‘The Good Wife’ dizilerinde kullanılan Timber Timbre, son olarak 2023 yılında ‘Lovage’ adında beğeniyle karşılanan bir albüm yayınlamıştı.
Reklâm
  • Sanat
  • Beyoğlu
Umut Erbaş bu sergisinde doğada karşılaştığı amorf ve estetik görünüme sahip “yanmış plastik parçaları” ile başlayan yaratıcı sürecinin izini sürüyor. Doğa yürüyüşleri sırasında analog fotoğraflar çeken, organik ve inorganik malzemeler toplayan Erbaş, bu unsurları bir araya getirerek çok katmanlı bir anlatı inşa ediyor. Malzemelerin dönüşümü üzerinden hikayelerin sonsuz ihtimallerle yeniden yazılabileceğini vurgulayan sergi, izleyiciyi kendi anlatısını yaratmaya teşvik ederken, onu çok katmanlı ve keşfe açık bir dünyaya da davet ediyor. Sergi 22 Mart-19 Nisan tarihlerinde Art On İstanbul’da.
  • Sanat
1957’de kurulan Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu mezunu ve öğretim üyelerinden oluşan Ekol Tatbiki Sanat Topluluğu’nun dördüncü karma sergisi Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde sanatseverleri bekliyor. Mezunları ve öğretim üyelerini bir araya getiren Ekol Tatbiki Sanat Topluluğu’nun kurucusu Berrin Aksu’nun küratörlüğünde gerçekleşen sergide birbirinden farklı disiplinlerle çalışmış 99 mezun ve öğretim üyesinin eserleri yer alıyor. Aksu sergiye dair “Sergimizin esas amacı, bugün adı Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi olan okulumuzun eğitiminde devam eden Bauhaus ekolünü anlatmak. Bu ekol sayesinde çeşitli disiplinlerde eğitim görmüş olan veya eğitim veren ekibimizle çok yönlü karma bir sergi oluşturduk. İçinde tekstilden grafiğe, resimden heykele çok çeşitli sanat yapıtları var. Sergimize ekolümüzü keşfetmek isteyen herkesi bekliyoruz,” diyor. Sergi 7-21 Nisan’da Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde.
Reklâm
  • Sanat
Dönüşüm çağına odaklanan ‘Daimi Yolcu’ sergisi, insanların sürekli değişim içinde gezinmek için benimsemek zorunda kaldıkları çoklu rolleri ve kimlikleri keşfe çıkıyor. Disiplinlerarası bir yaklaşım benimseyen sergide, Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde sanat, tasarım ve tiyatro alanlarında yaratıcı üretimler yapan, aynı zamanda fakültede asistanlık ve öğretim üyeliği görevleri üstlenen on genç sanatçı, tasarımcı ve tiyatrocunun eserleri yer alıyor. Arzu Ocak, Atılay Aşkaroğlu, Bike Başaran, Cansu Canaslan, Furkan Uzun, Gökçe Camgöz, Işıl Eraslan, Kemal Köse, Yağızhan Çalışkan ve Zeynep Sarı’nın katıldığı sergide, her katılımcının güncel eserleri, fakülte bünyesindeki akademik araştırmaları ve katkılarıyla birlikte sunuluyor. Sergi, kişisel notları, yaratıcı projeleri ve akademik yazıları bir araya getirerek, profesyonel uğraşların katmanlı yapısını ortaya koyuyor. ‘Daimi Yolcu’, sanatçıların, tasarımcıların ve performansçıların nasıl düşündüğünü, yarattığını ve yenilik yaptığını derinlemesine anlamamızı sağlayan bir sergi. Sergi 6 Mart-13 Nisan tarihlerinde Decollage Art Space’te.
  • Sanat
  • Beyoğlu
Dirimart, Seçkin Pirim’in galerideki ikinci kişisel sergisi ‘Günübirlik İnşa’ya ev sahipliği yapıyor. Sergi, sanatçının akrilik ve 3D modelleme heykel yerleştirmesini izleyicilerle paylaşıyor. Antik kentlerdeki pazar yerlerini çağrıştıran bir kompozisyonla dizilen ve Pirim'in sergi için ürettiği yerleştirme bütününe, sanatçının geçtiğimiz aylarda Triennale Milano’da sergilenen kağıt işleri eşlik ediyor. Sergi 6 Mart-13 Nisan tarihlerinde Dirimart'ta.
Reklâm
  • Sanat
İstanbul’un önde gelen disiplinlerarası sergi mekanı Meşher, ‘Hikâye İstanbul’da Geçiyor’ isimli sergisiyle adından söz ettiriyor. 16. yüzyıldan günümüze farklı zamanlarda ve çeşitli edebi türlerde üretilmiş İstanbul temsillerini odağına alan sergi, fantastik öykülerden grafik romanlara, bilim kurgudan casusluk öykülerine Batı edebiyatının kurmaca yapıtlarındaki İstanbul tahayyüllerini inceliyor. Ömer Koç Koleksiyonu’ndan yaklaşık 300 kitabın merkezde olduğu seçkide yazarlara ait el yazmaları, nadir ilk baskılar ile imzalı ve ithaflı kitaplara farklı kaynaklardan gravür, resim, nota kitapçığı, film, afiş gibi çeşitli yapıtların yanı sıra yayımlanan Türkçe çeviriler ve gazete kupürleri eşlik ediyor. Serginin küratörlüğünü Ebru Esra Satıcı ve Şeyda Çetin üstleniyor. Sergi 23 Ocak-13 Temmuz tarihlerinde Meşher’de.
  • Sanat
  • İstiklal Caddesi
İBB Miras’ın restorasyon çalışmaları sonucunda İstiklal Caddesi’ne kazandırılan Casa Botter, ‘Botter Sergileri’ serisinin dördüncüsüyle karşımızda. Küratörlüğünü Levent Çalıkoğlu’nun, asistan küratörlüğünü ise İrem Büşra Coşkun’un üstlendiği sergi, resimleriyle anılar ve duygular arasında köprü kuran, hayatın her anını sanata dönüştüren Burhan Uygur’un pratiğine kapsamlı bir bakış sunuyor. Her şeyden ilham alabilen, yaşadığı her anın ve herkesin resmini yapabilen Uygur’un resimlerinde boyanın katman katman dönüşmesi, çizgilerin melankoli ve coşku arasında dans etmesi, yaşadığı anların ruhunu derin bir şiirsellikle yansıtıyor. Şiir ve edebiyattan da etkilenen, bu sanat dallarıyla da yakından ilgilenen sanatçı, resimlerinin içine yerleştirdiği notlar, dizeler ve şiirler ile anlatmak istediği hikayenin görünmeyen bir yüzünü yansıtıyor. Sergi 6 Şubat-20 Mayıs tarihlerinde Casa Botter’de.
Tavsiye edilen
    Reklâm