Sorour Darabi - ‘Farci.e’
İranlı sanatçı Sorour Darabi Fransa’nın Montpellier şehrinde dans eğitimi görürken, kendi anadili olan Farsçayı ve Fransızca ile karşılaştırmaya başlamış. Objelerden soyutlamalara her şeyin eril ya da dişil olarak nitelendirildiği Fransızcayı öğrendiği bu süreç, Darabi’yi ve sonraki dönemde gerçekleştirdiği işleri hayli etkilemiş. Diğer bir deyişle, anadilinin nötr anlayışından, cinsiyetler üzerine kurulu bir algıya geçmesi sanatçının bazı konuları sorgulamasına yol açmış.
İranlı dans grubu Invisible Center of Contemporary Dance’in düzenlediği festivallerde ilk sololarını gerçekleştiren Darabi kendi kendini yetiştirmiş bir sanatçı. Önceki gösterilerinde güncellik ve beden ilişkisi ya da gündelik hayat ve hafıza ilişkisi gibi meseleleri araştırmış. A Corner in the World’deki tek kişilik performansında ise toplumsal cinsiyeti araştırmasının merkezine alıyor. Farsça ve Franszıca üzerinden düşünme biçimlerindeki farklılığı tespit eden Darabi bu sorgulamaları kendi bedeni üzerinde görünür kılıyor.
13 Mayıs, Bomontiada Alt, 15.00 ve 19.00, 25-40 TL
Bouchra Ouizguen - ‘Ha!’
Fas’ın Varzazat şehrinde doğan koreograf ve dansçı Bouchra Ouizguen, aralarında Fransız koreograflar Bernardo Montet, Boris Charmatz ve Julie Nioche’un da bulunduğu sanatçılarla çalışmış. 2010 yılından beri ise ülkesinin toplumu, görsel sanatları ve popüler sanatları üzerine eğilen bir çalışma sürdürüyor. Ouizguen ‘Ha!’ isimli gösterisini 2012 yılında Montpellier Dans Festivali kapsamında Paris Centre Pompidou’da sahneleme fırsatını da yakalamıştı.
Ouizguen’in, Mevleviliğin kurucusu Rumi’nin bir şiirinden esinlenerek yarattığı ‘Ha!’ deliliği mercek altına alıyor. Doğu ve Batı kültürlerinde farklı biçimlerde ele alınan ve toplumsal teşkilatlanmada farklı konumlara yerleştirilen deliler bugüne dek kimi zaman dehayla kimi zaman da bilgelikle de özdeşleştirildi. Ouizguen ‘Ha!’da işte bu gerçeği irdeliyor. Performansta siyah kıyafetler giymiş ve beyaz yaşmaklar bağlamış dört kadın sesleri, hareketleri ve bedenleriyle seyirciyi mistik bir yolculuğa çıkarıyor. Bouchra dans ettiği bu performansın koreografisini de üstlenmiş.
7 Mayıs, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Bomonti Yerleşkesi Şebnem Selışık Aksan Sahnesi, 20.30, 30-50 TL
Sachli Gholamalizad - ‘Konuşmak İçin Bir Sebep’
1982 yılında İran’da doğan Sachli Gholamalizad Belçika’da yaşıyor. Paris’te gördüğü metot oyunculuğu eğitiminin ardından çeşitli dizi projelerinde yer alan sanatçı, 2013 yılında kendi solo gösterisini sahnelemeye başlamış. ‘Konuşmak İçin Bir Sebep’ adlı bu gösteri büyük bir çıkış yakalamış ve Edinburgh Fringe Tiyatro Festivali de dahil olmak üzere dünyanın birçok yerinde sahnelenmiş. Gösteride sanatçının ele aldığı konu ise hem çok şahsi hem de çok evrensel.
Annesiyle ilişkisini masaya yatıran Gholamalizad, bu tek kişilik gösterisinde geçmişine ait video kayıtlarını, günlük alıntılarını ve ses kayıtlarını seyirciyle paylaşıyor. Gösteri annesiyle konuşmasının tabu olduğu konularda geziniyor ve bu vesileyle İran kültürüne dair sorgulamaları da sahneye taşıyor. Gholamalizad annesinden bahsederken “Ona ne kadar provokatif davransam da karşılığında aldığım şey öfke olmazdı,” diyor. Bu otobiyografik performans, mahremiyeti kamusal alana taşıması sebebiyle hayli ilgi çekici.
2 ve 3 Mayıs, Bomontiada Alt, 20.30, 25-40 TL
Nacera Belaza - ‘İpin Üstünde’
Spiritüellik, minimalizm, zevk ve duyusallık… Bunlar sanatçı Nacera Belaza’nın evrenini tanımlamak için kullanabileceğimiz kelimeler. Yaşamını Paris ve Cezayir arasında sürdüren sanatçı 1989 yılında kendi dans grubunu kurdu. O zamandan beri Avrupa’nın tüm prestijli dans festivallerinde gösteri yapan Belaza ‘İpin Üstünde’de bedenin ve zihnin sınırlarını araştırıyor.
Sınırları aşmanın ancak o sınırları belirleyen kuralların olması durumunda mümkün olduğuna değinen koreograf, dansçılarından risk almayı bilmelerini bekliyor. Kendi eşiklerinin bilincine varan dansçıların hem içselliklerine hem de kendilerini çevreleyen dünyaya daha duyarlı olacağını savunan Belaza’nın gösterisinde kendinden kaçmanın yolları aranıyor. Belaza ‘İpin Üstünde’ performansının hem koreografı hem de dansçılarından biri.
11 Mayıs, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Bomonti Yerleşkesi Şebnem Selışık Aksan Sahnesi, 20.30, 30-50 TL
Nancy Naous - ‘Benim İçin Sen Eğit’
Nancy Naous Lübnan’da sürdürdüğü oyunculuk ve dansçılık kariyerinin ardından Paris’e yerleşmiş bir koreograf. Beyrut ve Paris arasındaki mesafenin uzunluğundan yola çıkarak 4120.CORPS adını verdiği bir topluluk kurmuş ve koreografiler hazırlamış.
Naous gösterisinde erkek bedenine doğumundan itibaren yüklenen dini, sosyal ve politik anlamları sorguluyor. Yani erkeklerin erillik, güç, sahiplenme ve iktidar kavramlarıyla özdeşleştirilmesinin nedenini araştırıyor. Naous’un koreografisini üstlendiği ‘Benim İçin Sen Eğit’ adlı gösteride Nadim Bahsoun ve Alexandre Paulikevitch dans ediyor. Bu gösteri Fransa’dan sonra ilk kez Türkiye’de sahnelenecek.
3 Mayıs, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Bomonti Yerleşkesi Şebnem Selışık Aksan Sahnesi, 20.30, 30-50 TL