News

İşi bilene sorduk: Su sommelier’si

Reklâm

Yeme İçme İşleri kurucu ortağı Alican Akdemir

Şarap konusunda olduğu gibi su üzerine uzmanlaşanların da olduğunu ilk defa duyuyoruz. Sen su sommelier’si olmaya nasıl karar verdin?

Farklı tatlara, uyuma ve dengeye ilgim vardı zaten. Özellikle içeceklerde en önemli unsurun su olduğu göz önünde bulundurulunca suyun özellikleri de bir o kadar önemli oluyor. Bunun üzerine bir eğitim olduğunu duyunca hemen ilgilendim.

Peki, nasıl su sommelier’si olunur?

Almanya’da bulunan Doemens Academy dünyada Water Sommelier Union tarafından tanınan ve kabul gören tek kuruluş. Su sommelier’si olmanın ilk koşulları ise farklı mineral değerlerindeki suları tat ve içerik bakımından ayırt edebilmek, farklı içeceklerin yanında nasıl bir uyum yakalanabileceğine dair kafa patlatmak ve denemek.

Su konusunda ufkumuzu nasıl genişletebilirsin?

Genel kanı suyun tadı olmadığı. Oysa ben insanlara sudan çok farklı tatlar alabileceklerini ve hangi suyu ne zaman, nasıl içmeleri gerektiğini anlatmaya çabalıyorum.

O zaman nelere dikkat etmeliyiz?

Suyun tadı kadar suyun doğru şekilde sunulması da çok önemli. Bardak seçimi ve sunulduğu sıcaklık her su tipine, kaynağına göre değişmeli. Suyun sıcaklığını düşürmek için buz eklenmesi ya da bardağın içine çeşitli meyvelerin konulması yapılan en büyük yanlışlar.

Bir su sommelier’sinin uzmanlığı en çok hangi alanlarda işe yarar?

Türkiye’de şişelenmiş su kategorisinde 200’den fazla faal şirket var, yaklaşık 20 tanesi pazarın büyük bir kısmına sahip. Su çeşitleri de oldukça fazla tabii. Suyun toplam mineral değeri, sodyum, kalsiyum ve magnezyum seviyeleri çok değişken olabildiği için tadı çok etkileniyor. Bu da aslında beslenme alışkanlıklarını, yeme-içme kültürünü doğrudan etkileyen bir durum.

Gerekli eğitimleri aldıktan sonra senin su içme alışkanlıkların nasıl değişti?

Gün içindeki faaliyetlerimle su tüketimim arasında uyum yakalamaya daha çok özen gösteriyorum. Örneğin, spor sonrası kalsiyum oranı yüksek su tüketmeye çalışıyorum.

Su sommelier’liği nadir rastlanan bir uzmanlık mı?

Dünyada bugüne kadar yaklaşık 100 kişi bu eğitimi başarıyla tamamlamış, dolayısıyla sayımız az diyebiliriz. Günümüzde suya verilen önemin artması ile birlikte bu sayının kısa süre içinde hızla artabileceğini düşünüyorum.

İstanbul’daki çeşme suyunun vaziyeti sence nedir?

Şehir hatlarına gelen suyun kalitesi her gün değişir, ancak toplu hastalıkları önlemek için suya klor gibi maddeler ekleniyor, bu da otomatik olarak suyun kalitesini düşürüyor. Çeşme suyunun filtrelenmeden içme suyu olarak kullanılmasını tavsiye etmem.

Son haberler

    Reklâm