Nedir ‘Dreams’?
Platform oyunları ‘LittleBigPlanet’ ve ‘Tearaway’e imza atan Media Molecule’ün yeni marifeti. Özetle, başkalarının deneyebileceği oyunlar ve oyun içerikleri yarattığınız bir oyun ‘Dreams’.
Peki, bunun neresi bir oyun?
Oyun içerikleri üretmenin, başka oyunları denemek kadar eğlenceli olduğunu fark edince ‘Dreams’in her yönü bir oyuna benziyor. Bu size yetmezse başkalarının hazırladığı oyunlarla oyalanabilir ya da Media Molecule’ün bizzat tasarladığı iki-üç saat süren ‘Art’s Dream’ macerasına atılabilirsiniz. ‘Art’s Dream’, ekibiyle yolları ayrılan bir kontrbas sanatçısının öyküsünü anlatıyor ve ‘Dreams’in neler yapabileceğini kanıtlamak istercesine, farklı oyun türleri ve görsel stiller arasında bir yolculuk yapıyor. İşin en güzel tarafı, oyun içindeki bu oyunun, tamamen ‘Dreams’ içinde yaratılmış olması. Yani başka oyuncular da bunun kadar başarılı şeyler üretebilir, hatta daha iyisini bile yapabilir.
Başkalarının eserleriyle nasıl etkileşime girebilirim?
Bunun için çaba sarf etmenize gerek yok. Oyun iki ana bölümden oluşuyor. İlki olan ‘Dream Surfing’de başkalarının eserlerine göz atabilir, deneyebilir, yorum bırakabilirsiniz. Bu açıdan bir çeşit sosyal platforma da benziyor ‘Dreams’. İkinci kısım ‘Dream Shaping’, kendi hünerlerinizi konuşturacağınız yer.
Oyun oluştururken her şeyi ben yapmak zorunda mıyım?
Hayır, isterseniz sadece animasyonlarla ilgilenip, müzikler gibi diğer bütün oyun içerikleri için başkalarının eserlerine başvurabilirsiniz. Ama üretmesi sizin için keyifli olduğu sürece, kendi başınıza içerik hazırlamayı denemenizi öneririz. Ayrıca, remiksleme seçeneği etkinleştirildiği sürece başkasının tasarladığı bir şeye kendi dokunuşlarınızı yapabilir, onu dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
Kime göre bir oyun ‘Dreams’?
Çocuklar, rahatlıkla kullanabileceği menülerle yetişkinleri bile kıskandıracak şeyler yaratabilir. Menüler, biraz çocuksu görünse de hayli ayrıntılı seçenekler karşınıza çıkıyor. İki boyutlu basit platform oyunlarından bulmacalara ve dövüş oyunlarına kadar pek çok şey üretmek (veya denemek) mümkün. Bu nedenle, hayatının bir noktasında severek oyun oynamış olan herkes, (bu oyun ister ‘Solitaire’ veya ‘Yılan’, ister ‘FIFA’ veya ‘Minecraft’ olsun) ‘Dreams’in hedef kitlesini oluşturuyor.
‘Dreams’ PlayStation 4 için piyasada. Başka oyuncuların oluşturduğu içeriklere indreams.me adresinden de göz atabilirsiniz.