Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
estudiants
Foto: Shutterstock

No calia estudiar tant: Espanya és l'estat amb més sobrequalificats d'Europa

Un estudi de la Comissió Europea mostra que un 35,8% de la població espanyola té més estudis dels que necessita pels seus llocs de treball

Laia Jordà Sánchez
Escrit per
Laia Jordà Sánchez
Publicitat
Si voleu continuar els vostres estudis no obligatoris, Barcelona és una ciutat perfecta per fer-ho. El passat 2023, la prestigiosa llista World Univerity Rankings va reconèixer tres universitats barcelonines entre les 200 millors del món i, el mateix any, la Universitat de Barcelona va ser anomenada la millor de l'Estat pel Rànquing Acadèmic d'Universitats del Món. Tot i que l'oferta acadèmica és excel·lent, potser ho és massa. Un estudi de la Comissió Europea ha confirmat que Espanya és el país amb més treballadors sobrequalificats de tota la Unió Europea.

Segons l'Eurostat, el 35,8% dels treballadors espanyols tenien més estudis dels necessaris per realitzar les obligacions dels seus llocs de treball el passat 2023. Aquesta dada és molt superior a les d'altres països europeus com Bèlgica, amb un 22,2% de població sobrequalificada, Itàlia, amb un 21,9%; i Dinamarca, un dels països amb el percentatge més baix, amb un 13,4%.

L'elevada xifra de població espanyola sobrequalificada acadèmicament contrasta amb una altra: Espanya és un dels països amb la taxa d'ocupació laboral més baixa de la Unió Europea, amb només un 70,5% de la població en edat de treballar activa. Per sota només es troben Romania, Grècia i Itàlia, amb un 68,7 &, un 67,4% i un 66,3%, respectivament.
Població treballant
Foto: Eurostat

En general, però més del 75% de les persones europees entre 20 i 64 anys tenien un contracte de treball, uns 195,7 milions d'habitants. Aquesta xifra és la dada més alta registrada des de 2009 i suposa un creixement important després de la davallada l'any 2020 a causa de la pandèmia de la covid.

Més dones sobrequalificades que homes

La sobrequalificació acadèmica afecta a milers de persones arreu del continent, sobretot a Espanya, però hi ha una clara bretxa per gènere. Del total de persones de l'Estat en aquesta situació, el tant per cent d'homes és del 35,2% mentre que la de les dones es dispara fins al 36,4%. Aquesta diferència de poc més d'un punt augmenta si ens fixem en les dades d'altres països com Malta i Eslovàquia, on la diferència és de 8 punts entre homes i dones, i Itàlia, amb 7 punts entre ambdós.
Població sobrequalificada
Foto: Eurostat


D'altra banda, tot i que són pocs, també hi ha alguns països on són els homes els que estan més sobrequalificats, com és el cas de Lituània, Letònia i Bulgària, amb 5, 4 i 3 punts de diferència, respectivament, entre els homes i les dones.

NO T'HO PERDIS: Les millors coses per fer gratis a Barcelona

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Més de Love Local

    Últimes notícies

      Publicitat